0
Αστροπαρατηρητές στη Νέα Ζηλανδία έμειναν έκπληκτοι από τους παράξενους, σπειροειδείς σχηματισμούς που εμφανίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Κυριακής.

Γύρω στις 7.25 μ.μ (τοπική ώρα) ο Alasdair Burns, ένας οδηγός αστροπαρατήρησης στο νησί Rakiura, έλαβε ένα μήνυμα από έναν φίλο του: πηγαίνετε έξω και κοιτάξτε τον ουρανό. “Μόλις βγήκαμε πραγματικά έξω, ήταν απολύτως προφανές σε τι αναφερόταν”, δήλωσε ο Burns.


Είδε μια τεράστια, μπλε σπείρα φωτός μέσα στο σκοτάδι. «Φαινόταν σαν ένας τεράστιος σπειροειδής γαλαξίας, που απλά κρεμόταν εκεί στον ουρανό και σιγά-σιγά απομακρύνθηκε», είπε ο Μπερνς. «Αρκετά απόκοσμη αίσθηση».

Ο Μπερνς τράβηξε μερικές φωτογραφίες, με τον φακό του προσαρμοσμένο στο σκοτάδι, αποτυπώνοντας τη σπείρα από το τηλέφωνό του. «Χτυπήσαμε γρήγορα τις πόρτες όλων των γειτόνων μας για να τους βγάλουμε και αυτούς έξω. Και έτσι ήμασταν περίπου πέντε από εμάς, όλοι έξω στην κοινή μας βεράντα, κοιτάζοντας ψηλά και κάπως, λοιπόν, φρικάροντας λίγο».

Οι ομάδες αστροπαρατήρησης και ερασιτεχνικής αστρονομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας γέμισαν από αναρτήσεις από εθελοντές που δημοσίευσαν φωτογραφίες και έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το φαινόμενο, το οποίο ήταν ορατό από το μεγαλύτερο μέρος του Νότιου Νησιού. Οι θεωρίες ήταν, όπως πάντα, άφθονες και δεν έλειψαν αυτοί που απέδωσαν και αυτό το φαινόμενο σε UFO.

Η πραγματικότητα ήταν μάλλον λίγο πιο πεζή, δήλωσε ο καθηγητής Richard Easther, φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο «παράξενο αλλά εύκολα εξηγήσιμο»

Σύννεφα αυτής της φύσης εμφανίζονταν μερικές φορές όταν ένας πύραυλος μεταφέρει έναν δορυφόρο σε τροχιά.

«Όταν το σύστημα προώθησης εκτοξεύεται από το πίσω μέρος, έχουμε ουσιαστικά νερό και διοξείδιο του άνθρακα – αυτό σχηματίζει ένα εφήμερο σύννεφο στο διάστημα που φωτίζεται από τον ήλιο», δήλωσε ο Easther. «Η γεωμετρία της τροχιάς του δορυφόρου και η σχετική θέση με τον ήλιο – αυτός ο συνδυασμός ήταν ακριβώς κατάλληλος για να δημιουργήσει αυτά τα εντελώς τρελά σύννεφα που ήταν ορατά από το Νότιο Νησί».

Ο Easther δήλωσε ότι ο εν λόγω πύραυλος ήταν πιθανότατα από την εκτόξευση του Globalstar από την SpaceX, τον οποίο η εταιρεία έστειλε σε χαμηλή γήινη τροχιά από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα την Κυριακή.

Ο Μπερνς είχε μαντέψει ότι η σπείρα οφειλόταν πιθανότατα σε έναν πύραυλο, έχοντας διαβάσει για ένα παρόμοιο φαινόμενο το 2009, όταν μια εκτόξευση ρωσικού πυραύλου προκάλεσε τεράστιες μπλε σπείρες πάνω από τη Νορβηγία. Ακόμα και αν γνώριζε την πιθανή πηγή, είπε, ήταν ένα θέαμα που προκαλούσε αντιδράσεις. «Κανείς μας δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Ήταν θεαματικό».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top