0
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στενέψει τα ενεργειακά περιθώρια σε όλη την Ευρώπη και πλέον η λήψη μέτρων θεωρείται μονόδρομος. 

Ισπανία και Ιταλία έδειξαν το δρόμο και στην Ελλάδα η οποία αναμένται να ακολουθήσει τις προσεχείς μέρες.

Μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό πως σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εθνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας, οι πρώτες πληροφορίες άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι  ο «κόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ήταν σαφής:

«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό σχέδιο, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την ΠτΔ, θα έχει ως «μπούσουλα» το ισπανικό μοντέλο, το οποίο εκτός από ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών το καλοκαίρι και τον χειμώνα στα δημόσια κτίρια, περιλαμβάνει και τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο δεκάλογος του ΙΕΑ, που έχει στα χέρια της προς αξιοποίηση και η Ελλάδα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα, κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (μείωση τιμής εισιτηρίων), εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ενθάρρυνση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, πόλεις και χωριά χωρίς αυτοκίνητο την Κυριακή, χρήση σιδηροδρόμων αντί αεροπλάνων.

Ποια μέτρα από αυτά θα δούμε και στην Ελλάδα θα το μάθουμε σε λίγες μέρες δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον αρχίσει…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top