0
Η NASA δημοσίευσε μια εκπληκτική εικόνα ενός κρατήρα στον Άρη, του οποίου οι περίεργες κορυφογραμμές τον κάνουν να μοιάζει από ψηλά με ανθρώπινο δακτυλικό αποτύπωμα. 

Ο κρατήρας στη φωτογραφία ονομάζεται Airy-0. Έχει κοιλότητα πλάτους 0,5 χιλιομέτρων και βρίσκεται μέσα στον πολύ μεγαλύτερο κρατήρα Airy, ο οποίος έχει πλάτος περίπου 43,5 χιλιόμετρα.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα τραβήχτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021, από το Mars Reconnaissance Orbiter και κοινοποιήθηκε από τη NASA στο Instagram στις 11 Απριλίου.


Το 1884, οι αστρονόμοι επέλεξαν τον κρατήρα Airy για να ξεχωρίζουν τον πρώτο μεσημβρινό του Άρη, δηλαδή τη γραμμή μηδενικών μοιρών στο γεωγραφικό μήκος όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, σύμφωνα με τη NASA. Οι αστρονόμοι επέλεξαν τον Airy για τον πρώτο μεσημβρινό, επειδή ήταν αρκετά μεγάλος για να τον δουν τα τηλεσκόπια εκείνη την εποχή.

«Όμως, καθώς έγιναν διαθέσιμες φωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης, χρειαζόταν ένα μικρότερο χαρακτηριστικό», γράφει η NASA στο Instagram. Οι επιστήμονες επέλεξαν τελικά τον Airy-0 για να αντικαταστήσουν τον Airy ως τον κύριο δείκτη μεσημβρινού.

Οι κορυφογραμμές που μοιάζουν με αποτύπωμα σχηματίζονται από αμμόλοφους οι οποίοι καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα σκόνης. Η σκόνη αυτή είναι πιθανότατα ο αιματίτης, ένα ορυκτό από οξείδιο του σιδήρου, το οποίο είναι άφθονο στη γύρω περιοχή και δίνει στο έδαφος ένα γκρι χρώμα, όπως αποτυπώνεται και στην φωτογραφία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top