0
H Eλλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ που επέλεξε τα Rafales, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος αναφερόμενος στη χθεσινή παραλαβή των έξι γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Παρισίων και Αθήνας προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, επισημαίνουν γαλλικά δημοσιεύματα.


«Le Monde»

«Eνισχύεται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Παρισίων- Αθήνας», γράφει η εφημερίδα «Le Monde».  «Η παράδοση των έξι πρώτων μαχητικών Rafale στην Ελλάδα έγινε χθες», αναφέρεται στο δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι, «η ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Παρισίων και Αθήνας εκνευρίζει την Τουρκία».

«Μόλις ένα χρόνο αφότου η Ελλάδα παρήγγειλε 18 μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, τα πρώτα έξι Rafales προσγειώθηκαν την Τετάρτη (19 Ιανουαρίου) στην στρατιωτική βάση της Τανάγρας, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέστησε την αγορά νέων όπλων ως εργαλείο διπλωματικής πειθούς για να κατευνάσει τις τουρκικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο», σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.


Οπως λέει παράλληλα, η «Le Monde», «η Αθήνα σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει τουλάχιστον τρεις φρεγάτες Belharra, που κατασκευάζει ο όμιλος «Naval Group», έναντι του ποσού μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ προσθέτει πως «η Ελλάδα ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει τέσσερις ή πέντε κορβέτες Gowind από τη Naval Group».

Στο ναυπηγείο της εταιρείας στο Λοριάν βρέθηκαν πριν λίγες μέρες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί. «Η Ελλάδα είναι φίλος και σύμμαχος της Γαλλίας. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για το πώς θα πρέπει να μοιάζει η παγκόσμια άμυνα της Ευρώπης», είχε δηλώσει τότε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

«Ένας ενδιαφέρον συνεργάτης»

«Το καθεστώς της Ελλάδας έχει αλλάξει με τους διεθνείς εταίρους. Η Ελλάδα έδειξε ανθεκτικότητα, ξεπέρασε την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό σοκ, εξηγεί η Ντοροτέ Σμιντ, διευθύντρια του προγράμματος για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI) κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το ερευνητικό κέντρο στις 13 Ιανουαρίου. Δεν ζητιανεύει πλέον χρήματα και γίνεται ξανά ενδιαφέρον εταίρος για συνεργασία», προσθέτει η Γαλλίδα ερευνήτρια.

Η εφημερίδα «Le Figaro» για την άφιξη των Rafales στην Ελλάδα

«H Eλλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ που επέλεξε τα Rafale», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». «Χθες, η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα έξι Rafale, τα οποία προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.  Οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν τα μαχητικά αεροσκάφη από την τοποθεσία της κατασκευάστριας εταιρείας τους, την «Dassault Aviation», που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Αυτή η πρώτη παράδοση σηματοδοτεί την έναρξη της θέσης σε επιχειρησιακή υπηρεσία των Rafales στην 332 Μοίρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, η Αθήνα βρίσκεται σε διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του δεύτερου συμβολαίου, που αφορά στην απόκτηση 6 επιπλέον νέων Rafale».  Η επιλογή των Rafales «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις», υπογράμμιζε πριν από ένα χρόνο ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

«Η απόφαση της Ελλάδας να αυξήσει το επίπεδο εξοπλισμού της αγοράζοντας Rafale αποτελεί προειδοποίηση για την Τουρκία, με την οποία συνεχίζονται οι εντάσεις από τότε που οι Τούρκοι ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σε αμφισβητούμενα ύδατα τόσο από την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Το καλοκαίρι του 2020, η Γαλλία έτεινε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα στέλνοντας δύο Rafales και δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Η Αθήνα αποκτά, με τo Rafale, ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών, το οποίο είναι «αποδεδειγμένο στη μάχη», δηλαδή έχει αποδείξει τις ικανότητές του σε πολεμικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα στο Μάλι, τη Λιβύη, στη Συρία και το Ιράκ.

Η γαλλική εφημερίδα «20 minutes» για τις εντάσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τα Rafale

«Τα έξι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, που παρήγγειλε πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα, προσγειώθηκαν χθες στη στρατιωτική βάση της Τανάγρας», γράφει η γαλλική εφημερίδα «20 minutes».

«Αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, η Ελλάδα υπέγραψε συμβόλαιο με το Παρίσι πριν από ένα χρόνο, ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την παράδοση 18 Rafales – 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων».

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ελλάδα ανακοίνωσε την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών για να ενισχύσει την άμυνά της και τη συνεργασία της με τη Γαλλία», σχολιάζει το δημοσίευμα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top