Μέγα σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με την μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θοδωρή Λύτρα, καθώς αποδεικνύεται ότι χάθηκαν άδικα ανθρώπινες ζωές και ότι η κυβέρνηση το ήξερε από τον Μάιο, παρόλα αυτά αδιαφόρησε.
Ο σάλος οδήγησε μέχρι και στο να ενεργοποιηθεί (επιτέλους) και η Δικαιοσύνη, καθώς οι καταγγελίες του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για «δολοφονίες» στις ΜΕΘ (μια καταγγελία που προκάλεσε την διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ) οδήγησαν στην διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με στόχο τη διερεύνηση του συνόλου των καταγγελιών για τις συνθήκες στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.
Φυσικά η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς διέρρευσε στo Mega ότι ο γγ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ήταν αυτός που παρέλαβε την μελέτη από τους επιστήμονες και για κάποιον λόγο δεν ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (τότε ήταν ο Β.Κικίλιας και ο Β.Κοντοζαμάνης) και γι' αυτό δεν ενημερώθηκε ποτέ και ο πρωθυπουργός.
Ο Π.Πρεζεράκος άμεσα διέψευσε το όσα προσπάθησε να του «φορτώσει» το Μαξίμου τονίζοντας τα εξής: «Με αφορμή "δημοσιογραφικές πληροφορίες" που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας».
Την ίδια ώρα αξία έχει να δούμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Ο Κ.Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα που ανέβαλε την κυβέρνηση έχει δείξει ότι θέλει να «ξεφορτωθεί» όσον δυνατόν περισσότερα στελέχη που δεν βρίσκονται στον στενό του κύκλο.
Προτιμά άτομα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ή το Ποτάμι, αντιθέτως διαγράφονται άτομα που είναι είτε «καραμανλικοί», είτε «σαμαρικοί». Ο Π.Πρεζεράκος είναι ένα από τα λίγα στελέχη της κυβέρνησης που είναι «καραμανλικός» και παραμένει σε υπουργική θέση.
Αν ο Κ.Μητσοτάκης «τελειώσει» και αυτόν από την κυβέρνηση, τότε επί της ουσίας θα μένει μόνο ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Μεταφορών.
Την ίδια ώρα υπήρχαν πληροφορίες πριν από λίγες ημέρες ότι ο Π.Πρεζεράκος παραιτείται από τη θέση του γιατί ήθελε να ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, έχοντας βλέψεις για ένα βουλευτικό έδρανο.
Ο Π.Πρεζεράκος μπορεί να είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους, όμως ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έπαιρνε σημαντικές αποφάσεις για μια σειρά από θέματα για τον Covid-19, όπως για παράδειγμα το πρωτόκολλο που υπάρχει για τις νεκροψίες.
Επίσης είναι ένα από τα λίγα στελέχη που έχει το υπουργείο Υγείας που έχουν εμπειρία και σπουδές πάνω σε θέματα υγείας.
Με το να «ρίξει» πάνω του η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη την ευθύνη ο «κλειστός κύκλος» του πρωθυπουργού (γι' αυτόν μίλησε και ο Γ.Οικονόμου) παραμένει ανέπαφος. Αυτό είναι που ενδιαφέρει αυτή την ώρα την κυβέρνηση, η οποία βλέπει το καράβι να βουλιάζει και προσπαθεί να πετάξει τα «λιγότερο σημαντικά βαρίδια».
Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθούσε να τα «φορτώσει» στον Β.Κικίλια και τον Β.Κοντοζαμάνη, τότε αναγκαστικά η ευθύνη θα πήγαινε και στον Θ.Πλεύρη και την Μ.Γκάγκα, καθώς το υπουργείο έχει συνέχεια.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.