0
Απέκρουσε δύο πέναλτι στο παιχνίδι με την Ιορδανία και «έστειλε» το Ιράν για πρώτη φορά στα τελικά του Κυπέλλου Ασίας... 

Η Ζοχρέ Κουνταεΐ, όμως, πρέπει τώρα να αποδείξει ότι είναι γυναίκα και όχι άνδρας, όπως καταγγέλλεται, και ξεσπά: «Μου κάνουν μπούλινγκ επειδή δεν είμαι χαριτωμένη». 
Η Ιορδανία αναζητά δικαιολογία για την ήττα της στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη ή όντως έχει στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας ότι η τερματοφύλακας του Ιράν είναι άνδρας;

Πως άρχισε αυτή η απίστευτη ιστορία που κάνει τον γύρο του ποδοσφαιρικού (και όχι μόνο) κόσμου τις τελευταίες ώρες; 

Το Ιράν επικράτησε με 4-2 της Ιορδανίας έχοντας ως πρωταγωνίστρια την τερματοφύλακά της. Πήρε την πρόκριση στη διοργάνωση που θα γίνει στην Ινδία τον προσεχή Ιανουάριο, αλλά ουδείς περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Μερικές ημέρες μετά την αναμέτρηση η Ιορδανία έστειλε επίσημο έγγραφο στην Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Ασίας (AFC) ζητώντας να υποβληθεί σε τεστ ταυτοποίησης φύλου η Κουνταεΐ! 

Αυτή την επιστολή υπογράφει ο πρίγκιπας της Ιορδανίας, Αλί μπιν αλ-Χουσεΐν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της πατρίδας του, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της FIFA έχοντας πρόσβαση και διασυνδέσεις στα υψηλά κλιμάκια.  

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι μέσω της ίδιας επιστολής ζητείται να διεξαχθεί και άλλη έρευνα με δεδομένο πως η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Ιράν έχει ιστορικό με θέματα φύλου και ντόπινγκ.


Οι παίκτριες δεν είναι υποχρεωμένες να υποβάλονται σε έλεγχο για την ταυτοποίηση του φύλου τους, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αν δώσει εντολή η αρμόδια Συνομοσπονδία, σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει... επιλεχθεί νόμιμα για να πάρει μέρος σε έναν αγώνα.  

Η Κουνταεΐ αισθάνεται προσβεβλημένη με τις κατηγορίες εναντίον της, την ώρα που οι φωτογραφίες της κάνουν τον γύρο του κόσμου και σε πολλές περιπτώσεις τα σχόλια σε βάρος της είναι χλευαστικά. 

«Είμαι γυναίκα. Μου κάνετε μπούλινγκ. Το μόνο λάθος μου είναι ότι δεν είμαι χαριτωμένη» είναι η απάντηση της 32χρονης παίκτριας, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να περάσει στην αντεπίθεση κάνοντας μηνύσεις σε όσους την στοχοποιούν. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ξέσπασε» ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασής της, ενώ υπήρξαν κατηγορίες εναντίον ανθρωπιστικών και φεμινιστικών οργανώσεων επειδή δεν την υπερασπίστηκαν. 

«Θα παρέχουμε οποιαδήποτε τεκμηρίωση επιθυμεί η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου χωρίς να χάνουμε χρόνο. To ιατρικό επιτελείο εξετάζει εξονυχιστικά κάθε παίκτριά μας σε ό,τι αφορά τις ορμόνες τους ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Οι φίλαθλοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν.  Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απλώς μια δικαιολογία για να μην αποδεχτούν την ήττα από την εθνική ομάδα γυναικών του Ιράν. Ήταν το φαβορί και έχασαν» ήταν τα λόγια της Μαριάμ Ιραστούντ, της προπονήτριας της εθνικής Ιράν.  


Τι λέει, προς το παρόν, η ασιατική Συνομοσπονδία; Ότι δεν θα γίνει κανένα σχόλιο σχετικά με έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρίγκιπας της Ιορδανίας πιέζει και το κάνει με επιδεικτικό τρόπο «Σας παρακαλώ, ξυπνήστε» φωνάζει στην AFC. 

Το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις τάξεις των γυναικών στο Ιράν παρά το γεγονός ότι ο ισλαμικός νόμος απαγορεύει την είσοδό τους στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν παιχνίδια ανδρικών ομάδων. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εθνική ομάδα των γυναικών κατηγορείται ότι παρατάσσεται με άνδρες στη σύνθεσή της. Το 2015, μάλιστα, υπήρξαν κατηγορίες ότι τουλάχιστον οκτώ στις έντεκα παίκτριες στην πραγματικότητα ήταν άνδρες! 

Τότε παράγοντας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ιράν είχε πει πως όντως οκτώ παίκτες έπαιξαν με τη γυναικεία ομάδα του Ιράν χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την αλλαγή φύλου. Μετά τις δηλώσεις αυτές είχε διαταχθεί τεστ φύλου σε όλη την εθνική ομάδα, αλλά και στις κορυφαίες παίκτριες του εθνικού πρωταθλήματος.


Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν οι παίκτριες αγωνίζονται με μαντίλα, μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια, οπότε καλύπτονται τα περισσότερα σημεία του σώματος. 

Επιπλέον, το 2014 το υπουργείο Αθλητισμού του Ιράν είχε ανακοινώσει τυχαίους ελέγχους, όταν αποκαλύφθηκε ότι τέσσερα μέλη της εθνικής ομάδας ήταν, είτε άνδρες που δεν είχαν ολοκληρώσει την αλλαγή, είτε έπασχαν από διαταραχές ανάπτυξης. Η αλλαγή φύλου στο Ιράν επιτρέπεται από το 1979. Η διαδικασία διαρκεί έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους, περίπου 4.000 επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου γίνονται στο Ιράν κάθε χρόνο με επιδότηση από την κυβέρνηση. Πιστεύεται, πάντως, ότι στην πραγματικότητα είναι πολλές περισσότερες. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 1987, τα τρανς άτομα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου τους. Η ομοφυλοφιλία, επίσης, εξακολουθεί να είναι παράνομη και ομοφυλόφιλοι εκτελούνται δημοσίως. Αρκετές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου πραγματοποιούνται σε ομοφυλόφιλους άνδρες για να «καταπολεμηθεί η ομοφυλοφιλία». 




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top