0
Οικονομικό «χαράτσι» για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα σχολεία με αρνητικό τεστ (rapid ή PCR), το οποίο θα πληρώνουν από τη τσέπη τους. 

Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται πως οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές τους μονάδες με βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης Covid- 19 ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR).

Προβλέπεται ακόμη πως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν θα παρουσιάσουν τα παραπάνω έγγραφα θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, ενώ δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές. Επιπλέον, η περίοδος της αναστολής δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.

Να σημειώσουμε πως το κόστος ενός rapid test είναι περίπου 20 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ένας ανεμβολίαστος εκπαιδευτικός θα δει μείωση μισθού ύψους περίπου 80 ευρώ. 

Ειδικότερα, η τροπολογία αναφέρει:

«Στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1, τότε δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται οι εξής συνέπειες: α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές

Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ. 1. β) Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικίας σχολικής μονάδας, στον Προϊστάμενο των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), στον Προϊστάμενο των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), στον Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρ.1, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων δύναται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης της παρούσας περίπτωσης».

Προανήγγειλε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στην εστίαση ο Σ.Πέτσας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στην εστίαση, καθώς τόνισε πως στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπαίνουν από το φθινόπωρο και μετά, μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες. «Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η συνταγή», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι απασχολεί την κυβέρνηση και συζητείται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στην εστίαση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, αν το φθινόπωρο καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο βρίσκονται:

  • Οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο στην παρούσα φάση δεν κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί προκειμένου να εισέλθουν στις τάξεις τους.
  • Οι ένστολοι όλων των κατηγοριών, δηλαδή πέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, και η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.
  • Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και ειδικότερα όσοι απασχολούνται στην ενέργεια, την ύδρευση, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
  • Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 23 Αυγούστου, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα. 
  • Επίσης, υποχρεωτικός θα γίνει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top