0
Ένα ακόμα «όπλο» για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντίδραση της χώρας μας σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR αποκτά η ελληνική πολεμική αεροπορία. 

Ο λόγος για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R που διακρίνονται για τις προηγμένες επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Το πρώτο από τα 18 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο Πολεμικής Αεροπορίας,  παρελήφθη στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της «Dassault Aviation» στην Αεροπορική Βάση Istres – Le Tubé, της Νότιας Γαλλίας, την περασμένη Τετάρτη (21/07).

Σημειώνεται πως τα 12 αεροσκάφη θα είναι μεταχειρισμένα, και τα υπόλοιπα έξι καινούρια, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 2,32 δις. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραληφθούν από τη χώρα μας εντός του 2021. Τα υπόλοιπα μεταχειρισμένα θα παραδοθούν στις αρχές του 2023, όταν τα έξι καινούρια αναμένεται να παραληφθούν την Άνοιξη του 2022.

«Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο. 

Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.


Η παράδοση των Rafale φυσικά αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και καταδεικνύει τους τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες αξίες, έχουν το ίδιο όραμα και εργάζονται διαρκώς και από κοινού για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής. Επομένως, αυτή η προμήθεια δημιουργεί έναν ακόμη ισχυρό συνδετικό δεσμό στην ιδιαίτερη σχέση μας, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους ήδη υπάρχοντες στρατιωτικούς δεσμούς που έχουν εγκαθιδρυθεί μέσω κοινών δράσεων όπως κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, καθώς και υψηλού επιπέδου πολυεθνικές δραστηριότητες και συνεργασίες.

Και βεβαίως οι συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί από τις Γαλλικές και Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνιστούν τους πυλώνες των όσων μέχρι τώρα έχουμε πετύχει, αλλά και των όσων έπονται στο λαμπρό κοινό μας μέλλον», δήλωσε από τη μεριά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των γαλλικών μαχητικών δεν είναι άλλο από τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλης απόστασης Meteor.Ο τελευταίος έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχου εκτός οπτικού πεδίου και διακρίνεται για τα προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν πανίσχυρο. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα συστήματα επιτρέπουν στον πύραυλο να… λοκάρει τον εχθρό μέχρι… να βρεθεί ο στόχος.

Ο Meteor έχει βάρος 190 κιλά, εμβέλεια 100 χλμ. και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 4 mach. Για να γίνει κατανοητή η ταχύτητά του είναι διπλάσια αυτή ενός F-16 (2,05 mach) που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι.

Όπως είναι φανερό, η προμήθεια των Rafale F3R ενισχύει σημαντικά τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας μας, με σκοπό να εξασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο μας με τον πλέον πειστικό τρόπο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top