0
Αντίθετα με τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό ότι το lockdown θα τελειώσει σε δύο εβδομάδες,  η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η ίσως καλύτερα «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων»  που συνεδρίασε σήμερα, μελετά νέο απόλυτο lockdown και για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει θέμα πολιτικής ανακολουθίας και διάψευσης των διαβεβαιώσεων του πρωθυπουργού  και κατ΄ επέκταση θέμα πολίτικης αξιοπιστίας της κυβέρνησης και του ιδίου.

Πιο συγκεκριμένα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψής τους.

Λόγω της αυριανής έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής (ανακοινώθηκε μετά την επίσης μη προγραμματισμένη, αλλά επιβεβλημένη από την εικόνα της επιδημίας σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό), μετατέθηκε κατά μία ημέρα η προγραμματισμένη κάθε Τετάρτη σύσκεψη των επιδημιολόγων.

Τα συμπεράσματά τους και οι διαπιστώσεις τους θα τεθούν αύριο υπόψιν όλων των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι θα κληθούν να εισηγηθούν και πάλι μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας που φαίνεται να κινείται πια ανεξέλεγκτα.

Ο ρυθμός επιβεβαίωσης νέων κρουσμάτων στην Αττική που είναι η βασική εστία της «πυρκαγιάς» του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και σε δεκάδες άλλες περιοχές, προοιωνίζει ακόμη πιο δύσκολες επιδημιολογικά ημέρες.

Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Κατά πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου, ενώ άλλα προτείνουν το ισχύον πλέγμα περιορισμών, εμπλουτισμένο με νέες, ευέλικτες, έξυπνες λύσεις.

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 η ώρα όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Κατ' ουσίαν όλοι οι ειδικοί αγωνιώντας να προτείνουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα για την επιδημία, συμφωνούν πως μείζον ζήτημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η αδυναμία ελέγχου των μέτρων.

Σαρηγιάννης: Πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο

Αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου από αύριο κιόλας για πάνω από δύο βδομάδες προκρίνει σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο, όχι μετά από δεκαπέντε μέρες, το οποίο θα πρέπει να διαρκέσει για παραπάνω από δυο εβδομάδες, καθώς δεν θα φτάσουμε σε αποσυμπίεση στις επόμενες δύο εβδομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρό πια lockdown» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν συζητάμε για άνοιγμα στις 16 Μαρτίου λιανικού εμπορίου, σχολείων, τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να παίζουμε.

Μίλησε για τα μέτρα της τηλεργασίας, που πρέπει να εφαρμοστεί σοβαρά, αλλά και αυτό της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων, ενώ πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στα μισά της κορύφωσης ενός σοβαρού τρίτου κύματος πανελλαδικά και κοντά στην κορύφωση στην Αττική.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top