0
Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές φαίνεται να αρνήθηκαν τις φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία.

Εδώ και κάποιες ημέρες, η Άγκυρα φαίνεται να εκλιπαρεί την Αίγυπτο να συζητήσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ, με την απάντηση από πλευράς Καΐρου να είναι αρνητική.

Η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα της Α. Μεσογείου αποσκοπώντας στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο όπως σας είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας νωρίτερα, με συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παρέθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στo Bloomberg.

Διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, που επικαλείται το Arab News, ανήμερα της άφιξης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη χώρα, επιχειρούν να διαλύσουν τις φήμες και υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. 

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία.

Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι πηγές. Το Κάιρο δεν έχει επίσης «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα, ανέφεραν.
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι είναι κοντά σε ένα ψήφισμα, κάτι που είναι ψευδές, ανέφεραν οι πηγές.

"Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη ναυτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της GNA της Λιβύης και της Άγκυρας", ανέφεραν.

"Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη".

Τα σχόλια ακολουθούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο σύμφωνα με τη συμφωνία ναυτικής αρχής που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Οι ισχυρισμοί του Τσαβούσογλου ακολουθούν τις προσπάθειες της Άγκυρας να συγκεντρώσει την αιγυπτιακή υποστήριξη για τους ισχυρισμούς της σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια της αιγυπτιακής πλευράς στο Arab News ήρθαν ως συνέπεια των ισχυρισμών του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι o πρόεδρος της Αιγύπτου Aμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος, Μπάσαμ Ράντι είπε ότι οι δύο συζήτησαν στενές διμερείς σχέσεις, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ανατολικής Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Ελ-Σίσι επαίνεσε τη δύναμη των σχέσεων Αιγύπτου-Ελλάδας. Ακόμη, ανέφερε την υπερηφάνεια της Αιγύπτου στις σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα και τις θετικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών για τα κοινά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το Arab News, η τουρκική δραστηριότητα έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες - ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο - καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Στο Κάιρο ο Δένδιας - Συναντήθηκε με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, τι συζήτησαν
Με φόντο τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η Αθήνα προχωρά σε νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit) πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ακόμη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top