0
Ο σοφός λαός χρησιμοποιεί συχνά το γνωμικό «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» για να περιγράψει καταστάσεις οι οποίες εκτυλίσσονται με τον πιο απροσδιόριστο τρόπο και καθίστανται χαώδεις όταν δεν υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα για μόνιμη επίλυση. 

Είναι οι καταστάσεις στις οποίες ένας «ύπουλος» παράγοντας προσπαθεί να επωφεληθεί.

Στις διεθνείς σχέσεις φυσικά, οι παροιμίες δεν βρίσκουν εύκολα εφαρμογή, ωστόσο, τα όσα εκτυλίσσονται τον τελευταίο χρόνο στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, κάλλιστα θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τέτοιες παροιμίες.

Από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με «εκνευριστική» στωικότητα τις συνεχιζόμενες και διαρκώς διογκούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και από την άλλη, η πρωτοφανής αστάθεια και το πολιτικό κομφούζιο που επικρατεί στις ΗΠΑ, δίνει τη δυνατότητα στο τουρκικό καθεστώς να αναδείξει με τον πιο επικίνδυνο τρόπο τις αναθεωρητικές επιδιώξεις του.

Οι συνέπειες από την αναποφασιστικότητα της ΕΕ είναι πολλαπλές και ήδη γίνονται αντιληπτές. Ο παραγκωνισμός για παράδειγμα της ΕΕ, από αξιόπιστο μοχλό πίεσης και εξωτερικής πολιτικής και η υποκατάστασή της από την Τουρκία και τη Ρωσία, απεδείχθη περίτρανα στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο για τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αφέθηκαν βορά στις ορέξεις των Αζέρων και των Τούρκων συμμάχων τους. Από την άλλη πλευρά, η εδώ και αρκετούς μήνες ανεκτικότητα των ΗΠΑ στα τουρκικά νταηλίκια, τροφοδότησε με «καύσιμο» την τουρκική προκλητικότητα.

Και μπορεί τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος να έχει επιδωθεί σε μια «επιχείρηση γοητείας» της εικόνας του σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει για λίγο ακόμα να επωφεληθεί της μεταβατικής περιόδου μεταξύ της διακυβέρνησης Τράμπ και Μπάιντεν επιδιδόμενος σε επικίνδυνους λεονταρισμούς.

Κίνδυνος ανάφλεξης με απρόβλεπτες συνέπειες
Ο «λύκος» λοιπόν στην παρούσα «αναμπουμπούλα» και γεωπολιτική αστάθεια χαίρεται και προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί.

Το περιστατικό στα Ίμια, με την τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί Έλληνες ψαράδες και να χτυπά κυριολεκτικά τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, ανεβάζει την ένταση στα ύψη και επιβεβαιώνει πως παρά τις προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να δείξει το δήθεν καλό της πρόσωπο, το τουρκικό καθεστώς επιδιώκει το «θερμό» επεισόδιο με στόχο να συρθεί η Ελλάδα στο τρπέζι των άνευ όρων διαπραγματεύσεων.

Φυσικά, το σημείο που επιχείρησε να προκαλέσει η Άγκυρα δεν είναι τυχαίο, έχει προϊστορία και μάλιστα «μαύρη» για την Ελλάδα. Στην «καυτή» περιοχή των Ιμίων, αλλά και σε άλλα σημεία είτε των θαλάσσιων είτε των χερσαίων συνόρων, όπως στον Έβρο, ακόμη και μια «τυχαία» ενέργεια ή ένα ναυτικό ατύχημα μπορεί να ανάψει τη σπίθα και να εξελιχθεί σε γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά ότι ο Ερντογάν είναι αφερέγγυος και για το λόγο αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, μόνο τυχαίες και εθιμοτυπικές δεν ήταν οι επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε Κρήτη, Κάρπαθο και Καστελλόριζο.

Είναι οι «καυτές» περιοχές που εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας. Ιδιαίτερα το Καστελλόριζο και ολόκληρο το Σύμπλεγμα της Μεγίστης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδιά της για την περίφημη «Γαλάζια πατρίδα».

Με το τουρκικό καθεστώς λοιπόν να επιμένει στην επιθετική τακτική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για αδράνεια και εφησυχασμό. Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» θέλουν να προλάβουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Άγκυρας και να την τελειώσουν εν τη γενέσει της.

Είναι προφανές πως παρά τις προσπάθειες για εξοπλιστική αναβάθμιση και ενίσχυση των τριών Κλάδων, που τρέχουν με ταχύτατες διαδικασίες, η στρατιωτική ηγεσία θέλει να «θωρακίσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τα σύνορα της χώρας και παράλληλα να διατηρήσει τους πάντες σε μέγιστη επαγρύπνηση. Ακόμη και με το υπάρχον δυναμικό και με όσα μέσα και οπλισμό διαθέτουν, θα συνεχίσουν με επιτυχία να φέρνουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top