0
Τα χρήματα που θα πέσουν στην Α.Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ενέργειας μαζί με τα υπολογιζόμενα κέρδη καταλήγουν σε ποσά που ''ζαλίζουν''.

Ως γνωστό, ο Πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayed επισκέφθηκε το Κάιρο στις 17 Δεκεμβρίου για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι.

Μια δήλωση του ίδιου ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προσχώρησαν στο Φόρουμ για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) ως παρατηρητές, ενώ τώρα πηγές αναφέρουν ότι τα Εμιράτα θα συμμετέχουν στο όλο σχέδιο αλλάζοντας όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ο Σίσι είχε υπογραμμίσει τη τεράστια σημασία της οικονομικής αξίας, εφόσον τα ΗΑΕ συνεισφέρουν στις δραστηριότητες του φόρουμ για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων και της ενίσχυσης της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών που το απαρτίζουν.

Το φόρουμ ιδρύθηκε ως διακυβερνητικός οργανισμός από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Η Γαλλία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη στο φόρουμ με έδρα το Κάιρο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν καθεστώς παρατηρητή.

Η Τουρκία που “πεινάει για ενέργεια” έχει καταγγείλει το φόρουμ ως μια προσπάθεια αποκλεισμού από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρατηρητές δήλωσαν ότι η ένταξη των ΗΑΕ στο φόρουμ θα δώσει μια τεράστια ώθηση στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των τουρκικών δράσεων στη Μεσόγειο.

Ο Μοχάμεντ Οράμπι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το φόρουμ και άλλοι οικονομικοί όμιλοι θα είναι η κινητήρια δύναμη των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

«Αμπού Ντάμπι και Κάιρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των τουρκικών επεκτατικών πολιτικών στην περιοχή», δήλωσε ο Οράμπι.

«Η ένταξη των ΗΑΕ στο φόρουμ θα προσδώσει πολιτικό και οικονομικό βάρος αφού ο ρόλος τους στο μέλλον θα αφορά στην αντιμετώπιση  των τουρκικών φιλοδοξιών για φυσικό αέριο στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η αιγυπτιακή προεδρία ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Σίσι και Ζάιντ "έδειξαν αμοιβαία κατανόηση σχετικά με [την ανάγκη] να συνεχιστούν κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής".

Το 2019, η Τουρκία υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στη Λιβύη, προκαλώντας την οργή της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η τουρκική στρατιωτική υποστήριξη προς το GNA προκάλεσε επίσης την οργή της Αιγύπτου, η οποία απείλησε τον Ιούνιο να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες δυνάμεις του GNA συνέχιζαν να προελαύνουν στην πλούσια σε πετρέλαιο πόλη της Σύρτης.

Η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ είναι οι κύριοι υποστηρικτές του ισχυρού του στρατηγού Χαφτάρ, του οποίου οι δυνάμεις πολεμούν το GNA.

Ο Ραμαζάν Abul Ela, καθηγητής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Pharos στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε ότι τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση των πολιτικών της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η ένταξη των ΗΑΕ στο φόρουμ θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των χωρών του φόρουμ με σκοπό τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων», δήλωσε ο Abul Ela.

«Η συμμετοχή των Εμιράτων στο φόρουμ φυσικού αερίου έχει  ως κύριο στόχο να αντικρούσει τους πρόσφατους ισχυρισμούς σχετικά με την ένταση μεταξύ της Αιγύπτου και ΗΑΕ σχετικά με την προσέγγιση των Εμιράτων με το Ισραήλ», δήλωσε ο Abul Ela.

«Η ανακοίνωση της Αιγύπτου ότι τα ΗΑΕ έχουν ενταχθεί στο φόρουμ, δείχνει ότι ο πολιτικός συντονισμός μεταξύ των δύο συμμάχων είναι ακόμη ισχυρός και ότι οι σχέσεις των ΗΑΕ με το Ισραήλ δεν επηρεάζουν τη σχέση τους με την Αίγυπτο», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο, η ισραηλινή εταιρεία EAPC ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία με τη MED-RED Land Bridge στο Αμπού Ντάμπι για τη μεταφορά πετρελαίου από τα ΗΑΕ στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού που συνδέει την πόλη Ειλάτ της Ερυθράς Θάλασσας με το Ασκελόν, παρακάμπτοντας το κανάλι Σουέζ της Αιγύπτου.

Σχέδια και πολλά δις δολάρια “σφυρίζουν” πλέον γύρω από το σχέδιο του αγωγού East Med στον οποίο συμμετέχουν Ελλάδα και Κύπρος, ενώ οι προοπτικές του έργου αυτού θα είναι τρομακτικές, αφού θα έχουμε την δημιουργία αμυντικού, ενεργειακού και οικονομικού άξονα που θα μεταβάλλει την κατάσταση στην Μεσόγειο τα επόμενα 50 χρόνια. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top