0
Η σταθεροποίηση των θανάτων και των διασωληνώσεων είναι ένα θετικό γεγονός, όπως και η υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων στα 1500 τις τελευταίες 7 ημέρες, όμως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ Πανελλαδικά φτάνει στο 82% και στο 91% στην Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, εάν δεν συνεχίσουμε με τα μέτρα που ισχύουν τώρα μετά από μερικές εβδομάδες θα έχουμε και πάλι πάνω από 600 διασωληνωμένους, ενώ τωρα αισιοδοξούμε να υποχωρήσουν στις 300 την ημέρα των Χριστουγέννων.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, με βάση την εβδομαδιαία ενημέρωση από το ΕΟΔΥ, "το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση, των πλέον άσχημων δεικτών δηλαδή των θανάτων και των διασωληνώσεων. Επίσης συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων φτάνοντας πλέοντα 1500 κατά μέσο όρο τις τελευταίες 7 ημέρες από 1750. Επίσης οι νέες εισαγωγές είναι κατά μέσο 320 κάθε μέρα όταν πριν από 2 εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές"

Η κα Παπαευαγγέλουν επεσήμανε ακόμη ότι πλέον διαπιστώνονται και λιγότερα κρούσματα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών:

«Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι είχαν αποτέλεσμα και τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Όμως η πολύ αργή και η μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου επιβάλλει να συνεχίσουμε έτσι. Με βάση αυτή την πορεία εκτιμάται ότι θα έχουμε 300 διασωληνώσεις τα Χριστούγεννα στην επικράτεια, μόνο εφόσον χαμηλώσουν τα κρούσματα και δεν αυξηθούν στις γιορτές», τόνισε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια οι 2 λόγοι που δεν επιτρέπουν άρση των μέτρων είναι:

Η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ η οποία φτάνει στην επικράτεια στο 82% στην Αττική το 77% και στην Θεσσαλονίκη στο 91%
Τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 6000 στην Κεντρική Μακεδονία ενώ συνολικά είναι 12.500.
Αν κάνουμε μια σύγκριση με τις 4/5 όταν έληξε το πρώτο lockdown, τότε είχαμε εντελώς διαφορετική εικόνα. Τότε μόλις 982 ήταν τα ενεργά κρούσματα έναντι 12,5 χιλιάδες σήμερα, 280 νοσηλευόμενους έναντι 3.300 περίπου σήμερα, 35 διασωληνωμένους έναντι 583 σήμερα και 2 θανάτους ενώ σήμερα είχαμε 102.

Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου, επιχείρησε μία παρόμοια σύγκριση για τη Θεσσαλονίκη. Στις 4 Μαϊου είχαμε μόνο 1 διασωληνωμένο ασθενή λόγω κορονοϊού ενώ σήμερα έχουμε 186 ασθενείς διασωληνωμένους στη συμπρωτεύουσα.

«Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν από οποιαδήποτε χαλάρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Εάν δε συνεχίσουμε με τα μέτρα που έχουμε, δεν θα δούμε να έρχεται τρίτο κύμα αλλά υπάρχει μεγάλος ο κίνδυνος επανάκαμψης του δεύτερου κύματος πριν ακόμη αυτό υποχωρήσει. Χρειάζεται υπομονή γιατί τα εμβόλια έρχονται και αυτό δείχνει ένα φως στο τούνελ", κατέληξε η κα Παπευαγγέλου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top