0
Άρθρο για την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών ανέβασε στο site του το ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο με προτάσεις, πιέζει τόσο τους βουλευτές της ΝΔ, όσο και την Κυβέρνηση, να τα «δώσει» όλα στα Σκόπια! 

Στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, καλεί την η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει την ευρωπαϊκή υποψηφιότητα των Σκοπίων, την οποία, ως γνωστόν, «μπλοκάρει» η Βουλγαρία. 

Ως γνωστόν, ο πρώην διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, σήμερα κατέχει το πόστο του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.   

Έτσι το Μ. Μαξίμου έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς οι απόψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν ''εισβάλει'' στην ελληνική πολιτική σκηνή, επηρεάζοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Στην έκθεση αναφέρεται: 

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να επισπεύσει τη διαδικασία επικύρωσης των τριών διμερών συμφωνιών που βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία αναμονής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι τρεις συμφωνίες είναι ζωτικής σημασίας για τη πολυεπίπεδη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των δύο πλευρών και η εφαρμογή τους θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Analytica σημειώνουν:

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο και πολυετές σχέδιο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων. Θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων και δημιουργικών ιδεών για συνεργασία με τα Σκόπια και για τη στήριξη της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.

Αυτό περιλαμβάνει και το συντονισμό με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης με σκοπό τη διασφάλιση της συνέχειας της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Τέλος, θα πρέπει να παρέχει στήριξη στις ομάδες της κοινωνίας πολιτών που δραστηριοποιούνται υπέρ του στόχου να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ».

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Διευρύνοντας την Πολυεπίπεδη Διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών» και, όπως αναφέρεται, είναι η δεύτερη κοινή δημοσίευση του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ και του think tank Analytica.

Κάνοντας έναν συνολικότερο απολογισμό των σχέσεων Αθηνών - Σκοπίων, οι συντάκτες της έκθεσης προβαίνουν στις εξής διαπιστώσεις:

«Η αποτίμηση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάζει μεικτά στοιχεία, με δεδομένο πως οι συνολικές σχέσεις εμποδίστηκαν σημαντικά από την αντιπαράθεση για το ονοματολογικό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνο διευθέτησε μια από τις παλαιότερες διμερείς διαφορές στην περιοχή, αλλά παρείχε επίσης ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και μια θετική ατζέντα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων στο εγγύς μέλλον. Σε ορισμένους τομείς πολιτικής υπάρχει σημαντική ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε άλλους τομείς πολιτικής, η πρόοδος ήταν πιο αργή, ενώ η πανδημία COVID-19 επιβράδυνε σημαντικά τις νέες επαφές και γενικότερα την ανάπτυξη νέων συνεργασιών. Είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να προσφέρουν την πλήρη πολιτική υποστήριξή τους στην ιδέα της πολυεπίπεδης διασυνδεσιμότητας και να επιτρέψουν την άνθηση διαφόρων μορφών συνεργασίας.

Αυτή είναι μια βασική προϋπόθεση για να εκπληρωθούν οι δυνατότητες μιας ισχυρής συνεργασίας μεταξύ τους. Το δε θεσμικό πλαίσιο πρέπει να διευρυνθεί με την υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών και μνημονίων. Αλλά και η εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές».  

Τι αναφέρει για την Κυβέρνηση:  
 
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 αποφάσισε να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ταυτόχρονα δείχνει μια απροθυμία προώθησης αναβαθμισμένων σχέσεων συνεργασίας με τα Σκόπια.

Παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επισκέψεις σε διμερές επίπεδο και επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο, η διφορούμενη στάση αντικατοπτρίζεται στον περιορισμένο αριθμό νέων διμερών συμφωνιών που υπογράφηκαν μετά τον Ιούλιο του 2019 καθώς και στον αργό ρυθμό επικύρωσης των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί. 

Από την πλευρά των Σκοπίων παραμένει η προθυμία να οικοδομηθούν ισχυρές συνδέσεις με την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση των Σκοπίων απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια που παρουσιάζονται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, που συνέτειναν στο να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top