0
Νόμο του ελληνικού κράτους αποτελεί πλέον το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, το ΠΔ είχε εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως είθισται, το Συμβούλιο της Επικρατείας όφειλε να ελέγξει το Διάταγμα και αφ'ής στιγμής δόθηκε το «πράσινο φως», εστάλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να το υπογράψει προτού αυτό δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνει νόμος του κράτους. 

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top