0
Ο εμβολιασμός για τον Covid-19 αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, οι υγειονομικές αρχές της χώρας ευελπιστούν όμως ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα έχει απορροφηθεί νωρίτερα χάρη σε ένα νέο σύμμαχο κατά του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με τη Regeneron, την εταιρία παραγωγής του κοκτέιλ αντισωμάτων, που θεωρείται η μοναδική – και αυτή υπό προϋποθέσεις – θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα κοκτέιλ φαρμάκων με μονοκλωνικά αντισώματα και είναι αυτά που χορηγήθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ όταν στις αρχές Οκτωβρίου μολύνθηκε από τον ιό. Το REGN-CoV-2 περιέχει ένα αντίσωμα κατασκευασμένο από την εταιρεία και ένα δεύτερο απομονωμένο από ανθρώπους, που θεραπεύτηκαν από τον Covid-19. Aνήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο.

Είναι πειραματική θεραπεία που τη Δευτέρα (22/11) έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Το φάρμακο βοηθάει τους ασθενείς να αντέξουν εκτός νοσοκομείου, να αποφύγουν δηλαδή τη νοσηλεία κι έτσι να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Η έλευση του στην Ελλάδα σημαίνει ότι στα νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν πλέον να γίνονται δοκιμές και να χορηγείται η θεραπεία σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

«Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», ανέφερε ανακοίνωση της FDA.

Η συγκεκριμένη θεραπεία δεν ενδείκνυται για βαριά περιστατικά, αλλά για ασθενείς με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, τα μονοκλωνικά αντισώματα αποφέρουν μεγαλύτερο όφελος, όταν χορηγούνται σε άμεσο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση και σε ασθενείς, που δεν έχουν ακόμη αυξήσει την ανοσολογική απόκριση ή που έχουν υψηλό ιικό φορτίο.

Συνιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρίας είναι ο Έλληνας ομογενής Γιώργος Γιανκόπουλος, ενώ αντιπρόεδρος ερευνών της ο Χρήστος Κυρατσούς από την Κοζάνη. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια η Regeneror είχε λανσάρει και την πρώτη θεραπεία για την καταπολέμηση του Έμπολα.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι η πιο μεγάλη ελπίδα των επιστημόνων (μέχρι να βγει το εμβόλιο ασφαλώς) όμως έχει 2 σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για πανάκριβη θεραπεία (περίπου 1000 ευρώ η δόση) και το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι επειδή ακριβώς μιλάμε για πολύπλοκη και δύσκολη θεραπεία, η παραγωγή δεν μπορεί να είναι μεγάλη.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top