0
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση με το Oruc Reis στο Αιγαίο. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο εδώ και μέρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πορεία του.

Το Oruc Reis πλησιάζει όλο και περισσότερο το Καστελόριζο φτάνοντας σε απόσταση 14 μιλίων. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος κάθε άλλο παρά πρόθυμος να σταματήσει είναι αφού όπως φαίνεται επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίου προκειμένου να προωθήσει την δική του ατζέντα όταν οι δύο χώρες βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Άμυνας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις των Τούρκων. Επισημαίνουν μάλιστα ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για την εξέλιξη της κατάστασης.

«Κόκκινη» γραμμή θεωρούνται για την ελληνική πλευρα τα 6 ναυτικά μίλια και οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν στο ερευνητικό πλοίο να πλησιάσει.

Το πολεμικό ναυτικό ενισχύεται διαρκώς και με υποβρύχια. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τύπου φράχτης προκειμένου να αποτραπεί στο Oruc Reis να πλησιάσει το ακριτικό νησί. «Οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» είπε ο υπουργός άμυνας δίνοντας το στίγμα των ενεργειών που θα ακολουθήσουν.

Οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την πορεία του τουρκικού πλοίο. Η εντολή άλλωστε που έχει δοθεί είναι να μην πέσουν στην παγίδα των προκλήσεων του Τούρκου προέδρου που παίζει τα δικά του παιχνίδια στο Αιγαίο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την εύθραυστη πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Μην ξεχνάμε ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττηθεί, ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top