0
Έπρεπε να φτάσουμε «ένα βήμα» πριν τον πόλεμο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει  να προχωρήσει στη συντήρηση των στρατηγικών βλημάτων SCALP EG των Mirage, τα οποία έχουν λήξει όλα και πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα λειτουργικό στο ελληνικό οπλοστάσιο! 


Η ενεργοποίηση, μέσω προγράμματος συντήρησης, των ελληνικών υποστρατηγικών βλημάτων Scalp EG εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή με καθυστέρηση πέντε ετών.

Τα 92 βλήματα είχαν αρχίσει να λήγουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι πέντε παρτίδες (ανάλογα με την χρονολογία παραλαβής) έληξαν πρόσφατα. 

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι τα στερεά καύσιμα που βρίσκονται ουσιαστικά «ενσωματωμένα» μέσα στον κινητήρα γίνονται ασταθή μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Οι κινητήρες αυτοί, όπως έγινε στους πυραύλους anti-ship ΑΜ-39 Exocet της ΠΑ, αφαιρούνται και καίγονται όταν δεν αντικαθίστανται γιατί διαφορετικά είναι επικίνδυνοι.

Μεταφέρονται και εκτοξεύονται από τα Mirage 2000-5 Mk2 και αποτελούν το μοναδικό, μέχρι στιγμής, αεροπορικό όπλο στο οποίο υπερέχει η ΠΑ σε αποστολές κατά χερσαίων στόχων, λόγω ακτίνας δράσης (άνω των 500 χλμ, έναντι των 270 χλμ. των τουρκικών AGM-84K SLAM).

Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο: Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας». 

Σημειώνεται ότι αυτά τα σημαντικά υποπρογράμματα αφορούν στην αναβάθμιση της δύναμης πυρός, καθώς και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι εξωφρενικό πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα άφησε τόσα χρόνια «γυμνή» την άμυνα της Έλλαδας μη συντηρώντας ούτε τα βασικά όπλα της, κάτι που δεν μπορεί παρά δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο αυτό ήταν τυχαίο η ηθελημένο.

Αυτή την εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων την πληρώνουμε τώρα που η Τουρκία σουλατσάρει ανενόχλητη και κάνει έρευνες σχεδόν ένα μήνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Δυστυχώς όλα τα εξοπλιστικά που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου και της συντήρησης των SCALP δεν πρόκειται να είναι έτοιμα όσο διαρκεί η παρούσα κρίση με τους Τούρκους, κάτι που σημαίνει πως θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για άλλη μία φορά, «γυμνοί».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top