0
Μία υπόθεση που αποκαλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συμβαίνει στα στρατόπεδα, έφθασε φέτος, μετά από 15 χρόνια στο δικαστικό τέλος της. 


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κύπρο για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Αθανάσιου Νικολάου που υπηρετούσε τη θητεία του στο νησί και βρέθηκε νεκρός το 2005, μετά από άδεια, κάτω από γέφυρα, κοντά στο αυτοκίνητό του. 

Η μητέρα και ο πνευματικός του κατέθεσαν ότι συχνά τους εμπιστευόταν πως βίωνε μία ανυπόφορη κατάσταση με λεκτικές προσβολές, εξευτελισμό και μπούλινγκ από τους υπόλοιπους στρατιώτες .


Από τα στοιχεία προέκυπτε ότι ο Νικολάου δεν τα πήγαινε καλά με τους στρατιώτες της μοίρας του και είχε παραπονεθεί σε γενικές γραμμές για αυτό στους ανώτερούς του, ενώ και ο διοικητής ήταν ενήμερος για αυτό. 

Ωστόσο η “έρευνα” της αστυνομίας, του στρατού και των δικαστηρίων της Κύπρου κατέληξαν στο ότι δεν υπήρχε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας και ότι ο θάνατος επήλθε λόγω πτώσης από τη γέφυρα, ενώ πιθανόν να επρόκειτο για αυτοκτονία. 

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το Ευρ. Δικαστήριο καταδίκασε την Κύπρο. 

Εντόπισε τη ρίζα του προβλήματος της δικογραφίας στην πρώτη έρευνα της αστυνομίας που διεξήχθη εξ αρχής με την υπόθεση ο θανών είχε αυτοκτονήσει χωρίς να ερευνηθεί ποτέ στα σοβαρά κάποιο άλλο σενάριο. Έτσι, η έρευνα περιείχε παρανοήσεις και αναπάντητα ερωτήματα και τελικά το συμπέρασμα ήταν επισφαλές. 

Το Ευρ. δικαστήριο επεσήμανε τις παραλήψεις της αρχικής έρευνας, όπως έκαναν και οι ανακριτές στην Κύπρο και τις οποίες χρεώνουν στην αστυνομία και τον ιατροδικαστή. Δεν ελήφθησαν αμέσως επαρκή μέτρα προστασίας της περιοχής όπου βρέθηκε η σωρός για να περιοριστεί η αλλοίωση του χώρου του οποίου μάλιστα δεν πραγματοποιήθηκε διεξοδική έρευνα. Δεν συνελέγησαν ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία όπως δείγματα γενετικού υλικού από το αυτοκίνητο, τα προσωπικά αντικείμενα και τα ρούχα του στρατιώτη, ούτε αναλύθηκε ο εμετός που βρέθηκε δίπλα του, ούτε η άμμος και το νερό που βρέθηκαν στο στόμα του. Επίσης δεν ερευνήθηκε η προέλευση των μπυρών που ο Νικολάου είχε καταναλώσει. 

Παρ' όλες τις καταθέσεις της μητέρας για τη μεταχείριση του γιου της από άλλους στρατιώτες, δεν πάρθηκαν καταθέσεις από όλους τους στρατιώτες. 

Επιπλέον, δεν ερευνήθηκε η συμπεριφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την περίοδο της θητείας του εκλιπόντος και ιδιαίτερα τις ημέρες πριν το θάνατό του. 

Η αρχική αστυνομική έκθεση δεν ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο θανών στο στρατό, και δεν ασχολήθηκε με το αν αυτά έχουν κάποιο σύνδεσμο με το θάνατό του. 

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στα στρατόπεδα της Κύπρου. 
Μπούλινγκ, καψόνια και εξευτελιστική μεταχείριση που δεν έχουν βέβαια σταματήσει και τα οποία πολλές φορές έχουμε καταγγείλει. 
Να υπηρετείς την στρατιωτική θητεία που Υποχρεωτικά σου επέβαλαν και να υφίστασαι όλα αυτά, να πεθαίνεις μυστηριωδώς και ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός να προσπαθεί να κουκουλώσει την υπόθεση για να μην αποδειχθεί ότι πρόκειται για έγκλημα και αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες του στρατού. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top