0
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος  σε συνέντευξή του στον Alpha, αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του.


“Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, τον ομόλογό μου κ. Ακάρ, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε διέρρευσε ως πληροφορία. Είθισται να υπάρχουν αυτές οι άτυπες συνομιλίες όταν έχουμε ας πούμε συνδιασκέψεις των Υπουργών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ ή αντίστοιχα της Ε.Ε, όχι για την Τουρκία βέβαια.

Μου εξέφρασε αυτή την πρόθεση του. Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο, δηλαδή κάνοντας λόγο και για υπερπτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των συμπεριφορών. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις.
Αυτό θα θέλαμε εμείς, προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορωνοϊό. Κατεγράφησαν αυτά τα σχόλια κι από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όντως οι γείτονες δεν προχωρήσαν στη διεξαγωγή της άσκησης αυτής”.

Για το μεταναστευτικό και τον ρόλο που παίζει η Τουρκία σ΄ αυτό ο ΥΕΘΑ είπε με αφορμή και το νέο περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη η τουρκική ακτοφυλακή:

“Δεν είχαμε καμία ψευδαίσθηση ούτε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ούτε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας κλπ, ούτε στην Κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα σταματούσε τις γνωστές προκλητικές συμπεριφορές.
Απλά έχουμε καταστρώσει τα σχέδιά μας. Αποφύγαμε ή μάλλον χειριστήκαμε όπως έπρεπε τον αιφνιδιασμό του Έβρου, που δεν έπιασε βέβαια. Ανάλογα διαμορφώνουμε την αποτρεπτική μας συμπεριφορά στα νησιά, όπου εκτιμούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο θα εντείνονται οι απόπειρες εισροής μεταναστών στα νερά μας και ακολούθως στα εδάφη μας. Δεν άλλαξε κάτι, ο συναγερμός παραμένει”.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος είπε ότι ο κορονοϊός έχει προκαλέσει προβλήματα στις τουρκικές ΕΔ:

“Εκτιμούμε ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει και τη λειτουργία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Άλλωστε, οποιασδήποτε χώρας οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες από την πανδημία. Εδώ αεροπλανοφόρα ισχυρότερων από εμάς χωρών, εσπευσμένα μπήκαν στα λιμάνια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κρούσματα εκεί πέρα. Όλοι επηρεάζονται, ανάλογα και η Τουρκία.

Λοιπόν, έχουμε μια σχετική μείωση της δραστηριότητας σε όλα τα μέτωπα. Συνεχίζουμε να έχουμε υπερπτήσεις, ας πούμε, πάνω από τα ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αλλά με μικρότερη συχνότητα οφείλω να ομολογήσω. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αντίκτυπος. Από εκεί και πέρα δεν σταματούν κιόλας!
Εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να αναγνωρίζουμε, να αναχαιτίζουμε, να αποτρέπουμε. Όντως, τις περασμένες μέρες μας, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ματαιώσει την διεξαγωγή της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματισθεί γι’ αυτές τις μέρες. Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις”.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top