0
Νέες προδιαγραφές και περιορισμούς στην πρόσβαση των πολιτών σε αγαθά, υπηρεσίες και μετακινήσεις έθεσε χθες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα.


Αγορές: Πάγος στο λιανεμπόριο

Με τους ειδικούς να συνεκτιμούν από ώρα σε ώρα τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, «παγώνει» από αύριο, Τετάρτη, η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στη χώρα.

Ειδικότερα, ανοιχτά θα παραμένουν ΜΟΝΟ:

· Σούπερ Μάρκετ,

· Φαρμακεία,

· Καταστήματα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικά, μίνι μάρκετ)

· Ντελίβερι στη διατροφή

· Περίπτερα

· Πρατήρια Υγρών Καυσίμων

· Τράπεζες

· Υπηρεσίες ταχυμεταφορών – κούριερ

· Συνεργεία Αυτοκινήτων

· Καταστήματα γεωργικών προϊόντων

· Καταστήματα οπτικών ειδών

· Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Νέες διευκρινίσεις και αναλυτικός κατάλογος αναμένεται σήμερα, εντός της ημέρας, όπως εξήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Νέα ωράρια

Επιπλέον, με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν στο εξής τα σούπερ μάρκετ, δηλαδή από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ γίνεται με κάρτα εισόδου και εφόσον για κάθε πελάτη που θα εισέρχεται θα αντιστοιχούν 10 τετραγωνικά μέτρα προς αποφυγή συνωστισμού. Εφικτή είναι επίσης η παράδοση παραγγελίας κατ’ οίκον μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μετακινήσεις: Καραντίνα στις αφίξεις

Παράλληλα, σε υποχρεωτική καραντίνα κατ’ οίκον τίθενται όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διάστημα 14 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα περιβληθούν κυρώσεις στους επίδοξους παραβάτες.

Σε καραντίνα, εξάλλου, τέθηκαν από χθες και για 14 ημέρες και δύο ορεινά χωριά του δήμου Βοϊου Κοζάνης, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν στο εξής εκτός των ορίων των τοπικών κοινοτήτων των δήμων τους.

Για τις μετακινήσεις εντός της Αθήνας αναστέλλεται από σήμερα η εφαρμογή του δακτυλίου ως το τέλος του Απριλίου 2020.

Ταυτόχρονα, με έκτακτο πρόγραμμα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μετά και την μείωση κατά 50% της κίνησης των επιβατών τις τελευταίες μέρες, κινούνται τα μέσα του ΟΑΣΑ, το οποίο διατίθεται στην εφαρμογή OASA Telemetics και από το πληροφοριακό κέντρο 11185.

Περαιτέρω αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων ανακοίνωσε και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς αναστέλλονται από σήμερα και μέχρι νεοτέρας:

· Οι πρώτες πρωινές αμαξοστοιχίες (50/51) Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα

· Οι αμαξοστοιχίες 1577 & 2571 (αναχώρηση από Βόλο 13:40 & 17:40 αντίστοιχα) και οι αμαξοστοιχίες 1578 & 2572 (αναχώρηση από Λάρισα 14:45 & 18:45 αντίστοιχα).

Κλειστά παραμένουν, άλλωστε, τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ μετά την Ιταλία διακόπηκε και η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ισπανία. Απαγορευτικό ισχύει και για τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια, αφού δεν επιτρέπεται πλέον να δένουν σε ελληνικά λιμάνια.

Αναστολή στις λειτουργίες

Τον γόρδιο δεσμό αναφορικά με τις ακολουθίες της Εκκλησίας έκοψε αργά χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, καθώς «με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας» ανακοίνωσε ο ίδιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε ότι οι «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», σε μια προσπάθεια να περιοριστούν δραστικά τυχόν νέα κρούσματα. Ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας ως προς την εκδήλωση νέων περιστατικών νόσου του κορονοϊου στις παραδοσιακές ηλικίες του ποιμνίου εξηγήθηκε προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη χθεσινή τους συνεδρίαση από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Δημόσιο εξ αποστάσεως

Ψηφιακό πρόσωπο αποκτά λόγω της πανδημίας το ελληνικό δημόσιο, καθώς στο εξής προβλέπεται δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως ή με αυτοπρόσωπη παρουσία σε δύο βάρδιες, εξυπηρέτηση του κοινού από τα γκισέ μόνο για κατεπείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από ραντεβού και υποχρεωτική χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στις ευπαθείς ομάδες, με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την τηλεργασία στο δημόσιο οι υπάλληλοι θα πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, σταθερό ή κινητό τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς επίσης και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με νέο ωράριο λειτουργούν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη τη χώρα, παραμένοντας ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 7.30 πμ έως τις 15.00 μμ, ενώ οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού).

Την μετάβαση στη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων για την τηλεδιάσκεψη στο δημόσιο τομέα σηματοδότησε σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού. Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν χθες οι επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα, ενθαρρύνοντας άπαντες την καμπάνια «Μένουμε σπίτι».

Πανευρωπαϊκός συναγερμός

Μπορεί στην Ελλάδα να προστέθηκαν 21 νέα κρούσματα χθες, φτάνοντας στα συνολικά τα 352, αρκετά βήματα, ωστόσο, πίσω από τη λήψη δρακόντειων μέτρων προστασίας βρίσκονται πολλές, ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, «τύμπανα» συναγερμού ήχησαν χθες στις Βρυξέλλες, καθώς το σφράγισμα των ευρωπαϊκών συνόρων της για 30 ημέρες πρότεινε η Κομισιόν, μπλοκάροντας την είσοδο σε πολίτες από χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν ως μέσο περιορισμού της μετάδοσης του ιού.

Πρωτόγνωρα μέτρα για τα γερμανικά δεδομένα ανακοίνωσε χθες και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναστέλλοντας τη λειτουργία δεκάδων καταστημάτων και υπηρεσιών, ενώ για «πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας» έκανε λόγο και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Ο τελευταίος, μάλιστα, ανακοίνωσε πως κλείνει από σήμερα τα σύνορα του χώρου Σένγκεν και της ΕΕ για τη Γαλλία, μέτρο που θα διαρκέσει 30 ημέρες, μετά τη σχετική πρόταση της Κομισιόν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top