0
Επιμένουν απλά «μακεδονικά», οι οινοποιοί της Βόρειας Μακεδονίας και παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε πέρσι, συμμετέχουν και φέτος στην Διεθνή Ένωση Οίνων-Ποτών Prowein στο Ντίσελντορφ, προβάλλοντας τα δικά τους ως…. «μακεδονικά κρασιά». 


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οινοποιίας NICO LAZARIDI Φεδερίκος Λαζαρίδης, διαμαρτύρεται για «ασύστολη καπηλεία του όρου *Macedonian Wines* από μέρους της γείτονος χώρας», που όπως λέει, «δεν περιορίζεται μόνο στη διεθνή έκθεση, αλλά και σε όλα του τα μέσα επικοινωνίας. 

Την επιστολή έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, στο Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ, στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, στην Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, στον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιείων Ελλάδας, αλλά και στο Enterprise Greece.


«Διαπιστώνουμε ότι παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας που έχουν γίνει από διάφορους φορείς και επιχειρήσεις προς τους διοργανωτές, συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα, όπου υιοθετείται η ψευδεπίγραφη ονομασία *Macedonian Wines*», αναφέρεται στην επιστολή.

Ανατρέχοντας κανείς στην ιστοσελίδα της έκθεσης Prowein 2020, διαπιστώνει ότι τα κρασιά από την Βόρεια Μακεδονία, αναφέρονται ορθώς ως Association Wines of North Macedonia. Ωστόσο προβάλλονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης, όπου γίνεται αναφορά για «Macedonian Wines», «Macedonian Big Reds» (τίτλος ενός masterclass) και «Meet us at the Macedonian booth».

«Θα κυνηγήσουμε και φέτος το θέμα. Δεν το αφήνουμε, γιατί αποτελεί παραπλάνηση. Έχουμε διαβεβαιώσεις από τους διοργανωτές πως θα είναι προσεχτικοί και οι γείτονες θα αναφέρονται με το επίσημο όνομά τους, ως North Macedonia. Όμως οι συνάδερφοι οινοποιοί από την γειτονική χώρα δυστυχώς επιμένουν να μην συμμορφώνονται. Δηλώνουμε ανυποχώρητοι στις θέσεις μας», δήλωσε στο ethnos.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδας «Οίνοι Βόρειας Ελλάδας», Στέλιος Μπουτάρης.

Η Διεθνής Έκθεση Οίνων-Ποτών Prowein, διοργανώνεται από το 1994 κάθε χρόνο, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και είναι όχι μόνο η πιο μεγάλη έκθεση για το κρασί στη Γερμανία, αλλά μία από τις κορυφαίες του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και για τους Έλληνες οινοποιούς αποτελεί σημαντική διοργάνωση, καθώς η Γερμανία απορροφά -ανάλογα με την χρονιά- το 40%-50% των ελληνικών εξαγωγών οίνου.   

«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το γεγονός δημιουργεί μια έντονη σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίζουμε ότι το ΠΓΕ Μακεδονία, αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας, όπως και ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια συλλογική, συντονισμένη και επιθετική προσπάθεια μπορούν να εκλείψουν φαινόμενα, τα οποία υποδαυλίζουν τα ελληνικά προϊόντα και δη τα ελληνικά κρασιά, τα οποία μέσα από πολυετείς και εντατικές προσπάθειες έχουν κατακτήσει την παγκόσμια αγορά», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Λαζαρίδης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top