0
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι “κόκκινο πανί” για τους στρατιωτικούς που θεωρούν επιεικώς απαράδεκτο το νέο ασφαλιστικό. 


Ο κ.Βρούτσης χθες επιχείρησε να δώσει διευκρινήσεις γενικώς περί του σχεδίου του, αλλά σ΄ ότι αφορά στους στρατιωτικούς αρκέστηκε να πει γενικώς και αορίστως ότι “θα προστατευθούν”.

Τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, εξηγούν την δικαιολογημένη οργή των στρατιωτικών για το νέο ασφαλιστικό.

Η ανακοίνωση:

Άνθρακες ο θησαυρός το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των αποστράτων όσο και εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ. και μόνο απογοήτευση επιφέρει. Ενώ έχει πολυδιαφημιστεί ως αυτό που θα ενέτασσε τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και των λοιπών δικαστηρίων και θα έδινε επιτέλους ανάσα στους συνταξιούχους, μετά τις τόσες απανωτές μειώσεις συντάξεων και μνημονιακών κρατήσεων, εντέλει δημιουργεί μεγαλύτερες αδικίες ειδικά για τους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους τωρινούς και μελλοντικούς καθώς:

– Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για όσους έχουν ή θα έχουν μελλοντικά (νέοι συνταξιούχοι) έως 30 συντάξιμα χρόνια. Εικονικές θα είναι οι αυξήσεις για όσους έχουν από 30 χρόνια έως 38 χρόνια (περίπου), όπου απλά θα μειωθεί, περισσότερο ή λιγότερο και μόνο η προσωπική διαφορά (η διαφορά παλαιάς με νέας σύνταξης). Όσοι εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις μέχρι εξάλειψης αυτής.
– Όσοι έχουν από 38 έως 40 /44 χρόνια συντάξιμα είναι οι μόνοι που θα λάβουν ένα ποσό ανάλογα το ύψος των συνταξίμων αποδοχών και το ύψος της προσωπικής διαφοράς {επί το πλείστον Θετική (μείωση) έως τα 41 χρόνια και αρνητική (αύξηση) πάνω από τα 41 χρόνια}. Όμως για τους παλαιούς συνταξιούχους οι όποιες αυξήσεις προκύψουν, θα δοθούν σε βάθος πενταετίας, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σεβαστό πόσο κάθε έτος μέχρι την ολοκλήρωση του το 2024.

– Μειωμένες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους σε σύγκριση με αυτές που χορηγούσε ο ν.4387/2016 και έχουν πάνω από 40 συντάξιμα χρόνια και ιδιαίτερα μειωμένες και μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν πάνω από 45 χρόνια, κατά κύριο λόγο αυτοί που υπηρέτησαν σε Υποβρύχια, Υποβρύχιες καταστροφές, Ιπτάμενοι, Ειδικές δυνάμεις, κτλ. Ενώ η Κυβέρνηση έως τώρα αναφερόταν για αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, στα πλαίσια της δέσμευσής της για σεβασμό του σκεπτικού των πρόσφατων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και όφειλε απαρέγκλιτα να τις εφαρμόσει δυστυχώς τις ερμήνευσε αντιστρόφως ανάλογα με αποτέλεσμα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να παραβιάζουν κάθε αρχή ανταποδοτικότητας και δικαίου. Αντί να αυξηθούν ή έστω διατηρηθούν στο ύψος του 2%, μειώνονται δραματικά στο 0,5% ανά συντάξιμο έτος. Τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν οι παλαιοί συνταξιούχοι, που αντί αυξήσεων πρέπει να προσγειωθούν στην δυσάρεστη πραγματικότητα να διατηρήσουν τα ευνοϊκότερα !!! ποσοστά αναπλήρωσης του προηγούμενου νόμου 4387/16 ( Κατρούγκαλου).

– Καταργείται η ήδη κουτσουρεμένη 13η σύνταξη που είχε νομοθετηθεί.

– Για το εργασιακό των συνταξιούχων, (Άρθρο 27) με τις νέες ρυθμίσεις, θα υπάρξει μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων που θα αδικηθεί, αφού πρόκειται για αυτούς που διέποντο από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4151/13 (νόμος Βρούτση πάλι) και είχαν δηλώσει εργασία, πριν την ισχύ του ν.4387/16 (Κατρούγκαλου). Με τις νέες διατάξεις στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι , θα υπαχθούν ΚΑΙ αυτοί στο καθεστώς του -30% , μείωση που ασφαλώς και θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το καθεστώς μειώσεων άνω των 30 (συν τη διαφορά) και 60 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει για αυτούς έως σήμερα.

– Καμιά αναφορά για επαναφορά των συντάξιμων αποδοχών στα επίπεδα προ του Αυγούστου 2012 οπού με ν.4093/2012 τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είχαν μια επιπλέον μείωση σε σχέση με τους υπόλοιπους συνταξιούχους η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του ΣτΕ με τις αποφάσεις 2192 έως 2196/2014. Με τον ν.4037/2014 (άρθρο 86) επανήλθε το 50% της μείωσης αυτής και ενώ το ΣτΕ επέμενε στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων, το 2018 η τότε κυβέρνηση, με τον ν.4575/2018 (άρθρο 10) έδωσε με τη μορφή εφάπαξ επιδόματος το υπόλοιπο 50% χωρίς να αποτυπωθεί αυτό στις Συνταξιοδοτικές Πράξεις ως όφειλε και για τον λόγο αυτό προτείνεται με νέο άρθρο στο νομοσχέδιο, οι συντάξιμες αποδοχές να επανέλθουν πριν την μείωση του ν.4093/2012.

– Ο κ. Υπουργός εργασίας πρόσφατα έδωσε το 0,20€ από τις συντάξεις μας, στην ΠΟΣ, σε ένα σύλλογο με ελάχιστα μέλη, αντί να δοθεί στις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών προς όφελος όλων των απόστρατων στελεχών και ποτέ δεν δέχτηκε να δει το Συντονιστικό των Ενώσεων και τις ίδιες τις Ενώσεις Αποστράτων. Το νέο ασφαλιστικό αδικεί κατάφωρα τους στρατιωτικούς οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι με σταθερά ωράρια, αλλά φρουροί της πατρίδας με ειδικές και δύσκολες συνθήκες εργασίες, αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, με διπλάσιες και τριπλάσιες απλήρωτες ώρες εργασίας, έχοντας παραδώσει την ελευθερία τους στην υπηρεσία της πατρίδας και η πολιτεία αρνείται επιδεικτικά στην αναγνώριση της σημασίας της αποστολής που επιτελούν και του τιμωρεί με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός να μη δύνανται να  ανταποκριθεί ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις ενός αποστράτου αξιωματικού.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top