0
Σε απάντηση ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή από τον βουλευτή και πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκο Βελόπουλο περί «προσφοράς μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Ταϊβάν στην διεθνή αγορά και μεταξύ άλλων και στην Πολεμική Αεροπορία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά κλείνει την πόρτα στην προοπτική απόκτησής τους.

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήρθε με μία σχετική καθυστέρηση και ήταν μάλλον λακωνική:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Απόκτηση 60 αεροσκαφών Μιράζ από την Ταϊβάν», σας γνωρίζω ότι δεν έχει περιέλθει εις γνώση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) προσφορά της Αεροπορίας της Ταϊβάν για πώληση αεροσκαφών Mirage».

Πόσο αλήθεια είναι αυτό; Ετσι όπως είναι διατυπωμένη η απάντηση του υπουργού είναι έωλη. Εννοείται ότι δεν υπάρχει προσφορά της Αεροπορίας της Ταϊβάν προς την Πολεμική Αεροπορία για την απόκτηση σε τιμή περί τα 600 εκατ. ευρώ των Mirage 2000 (48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια «-5EI»), αλλά απλά ενημέρωση. Για να λάβει προσφορά θα πρέπει να ζητηθεί η προσφορά. 

Η Πολεμική Αεροπορία έλαβε επίσημη ενημέρωση από την Ταϊβάν για την κατάσταση, τον διαθέσιμο αριθμό και την τιμή πώλησης των Mirage 2000-5EI που η νησιωτική χώρα διαθέτει προς πώληση.

Η Αεροπορία της Ταϊβάν διαθέτει προς πώληση εντός του 2020, 48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια «-5EI» δηλαδή συνολικά 60 αεροσκάφη προς πώληση με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος και μαζί με τα αεροσκάφη περιλαμβάνεται επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών και βλημάτων MICA EM και IR.

Σημειώνεται ότι σε τιμές 1999 που αποφασίστηκε η προμήθεια των ελληνικών Mirage 2000-5 η αξία του πακέτου θα ήταν περί τα 4 δισ. ευρώ!

Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν μεταξύ Μάϊου 1997 και Νοεμβρίου 1998 και οι ηλικίες τους, είναι μεταξύ 22 και 23 ετών, δηλαδή 3-4 χρόνια πιο παλιά από τα ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2.

Η αγορά του συνόλου των μαχητικών θα κόστιζε μόλις 600 εκατ. δολ. και θα αρκούσαν για να αντικατασταθεί το σύνολο των Mirage 2000EGM/BGM και των F-4E PI που μέχρι το 2025 θα έχουν βγει από την ενεργό δράση.

Ακόμα και αν ένας αριθμός από αυτά τα αεροσκάφη χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά, αρκούν για να αντικατασταθούν με αναλογία 1:1 τα 17 Mirage 2000EGM/BGM και τa 36 F-4E PI.

Και όμως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την προσφορά αυτή. Ισως γιατί δεν έχει καν 600 εκατ. δολ. να δώσει...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top