0
Στη χρησιμοποίηση του πλωτού φράγματος που εξετάζεται από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας.


«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. «Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020.

Αναφερόμενος στις δομές τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μπαίνει πλωτός φράχτης 2,7 χλμ. στο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%. Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί με το σύστημα αυτό να προσφέρει στην αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και θα γίνουν προσομοιωτικές δοκιμές στα ανοιχτά της Αττικής.

O διαγωνισμός αναρτήθηκε στο διαδίκτυο:


Spiegel: Ο πλωτός φράχτης θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτό φράχτη στο Αιγαίο προκειμένου να ανακόψει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά σχολιάστηκε εκτενώς και στα ξένα ΜΜΕ.

Το γερμανικό Spiegel αναφέρει πως το φράγμα που θα εγκατασταθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα προεξέχει ένα μέτρο από το νερό και θα φθάνει περίπου μισό μέτρο κάτω από το νερό.

Η βρετανική Telegraph σημειώνει πως η ελληνική ακτοπλοΐα παίζει με τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων τη γάτα και το ποντίκι. Οι διακινητές τους μεταφέρουν από τις τουρκικές ακτές σε νησιά όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος και τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει τα κύματα αυτά.

Daily Mail: Το φράγμα θα εγκατασταθεί σε τρεις μήνες

Και η Daily Mail όμως αναφέρει πως το φράγμα θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αφού η κυβέρνηση καταλήξει στην ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του. Μάλιστα στο άρθρο υπενθύμιζε πως την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν ζητώντας από τους αιτούντες άσυλο να απομακρυνθούν από τα νησιά τους. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις ενώ υπήρξαν και κρούσματα βίας στα στρατόπεδα προσφύγων».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top