0
«Η Ελληνική Αεροπορία δεν θα μπορεί καν να απογειωθεί μετά την άφιξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία».


Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τούρκο αναλυτή Ceyhun Bozkurt, ο οποίος εργάζεται στην έκδοση Yörünge Magazine χρηματοδότης της οποίας είναι ο σύμβουλος του Ερντογάν Abdülkadir Özkan.

Ο Bozkurt, αναφέρει ακόμη ότι είναι «πιθανή μια ανοικτή σύγκρουση στο Αιγαίο» η πιθανότητα της οποίας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυξάνεται μέρα με την μέρα», ενώ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο θα απαντηθεί αμέσως από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.


Μιλώντας στο Sputnik, ο Bozkurt σημειώνει ότι στις ήδη υπάρχουσες εντάσεις στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προστέθηκαν γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, και προσθέτει:

«Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου και την υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα κατά 12 μίλια. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά θαλάσσια δικαιοδοσία που καθορίζει τα όρια αυτών των εδαφών. Η Ελλάδα “οχυρώνει” τα νησιά του Αιγαίου.

Περαιτέρω, υπάρχουν δυσκολίες και με τον εναέριο χώρο επειδή η Ελλάδα επιχειρεί να διευρύνει τον εναέριο χώρο της σε 10 μίλια. (σημ. Ξεχνά βέβαια ο Τούρκος «αναλυτής» ότι το καθεστώς ισχύει από το 1931 και η Ελλάδα δεν προσπαθεί τώρα να  κάνει κάτι τέτοιο).

Φυσικά, η Τουρκία δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό. Πρόσφατα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προστεθεί σε αυτά τα προβληματικά θέματα. Η Ελλάδα έχει βρει στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης δύσκολες στιγμές στις σχέσεις με την Τουρκία».

Μιλώντας για την πιθανότητα ανοιχτής σύγκρουσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, ο Bozkurt υπογραμμίζει:

«Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθει η Τουρκία σε ανοιχτή σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται καθημερινά.

Οι τουρκικές αρχές θεωρούν το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου ως πολύ σημαντικό, το οποίο επηρεάζει τα εθνικά συμφέροντα, οπότε δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω.

Η δήλωση του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας το υποδηλώνει σαφώς.

Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των κρατών μετά την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, τα ελληνικά αεροπλάνα δεν θα είναι καν σε θέση καν να απογειωθούν.

Το ίδιο ισχύει για την Ανατολική Μεσόγειο. Οποιαδήποτε επίθεση από το ελληνικό τμήμα της Κύπρου θα έχει άμεση αντίδραση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει ανησυχίες για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων όπλων από τις ΗΠΑ, ο Bozkurt καταλήγει:

«Αυτό είναι λογικό. Οι Έλληνες είναι σίγουροι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τους υποστηρίζουν. Παρά το γεγονός ότι σε αυτήν την περιοχή, με την πρώτη ματιά, η Ελλάδα αντιτίθεται στην Τουρκία, στην πραγματικότητα, η σημερινή κατάσταση είναι, πρώτα από όλα, αντανακλά τις τουρκο-αμερικανικές εντάσεις».

Τέλος ο  Τούρκος αναλυτής αναφέρει ότι «Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως πηγή έντασης στην περιοχή λόγω των διαφωνιών της με την Τουρκία, στην πραγματικότητα, η κύρια πηγή αστάθειας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να εξοπλίσουν με οπλισμό την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Αιγαίου».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top