0
Ο «δεύτερος γύρος» συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σχετικά με τα ΜΟΕ, δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ξεκινά από σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



Εν μέσω εντάσεων τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, με τις εκατοντάδες παραβιάσεις, τις δεκάδες παραβάσεις και τις αρκετές εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, αδιαμφισβήτητα δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.»

Πρόκειται για την δεύτερη σειρά συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, που ακολουθεί την πρώτη επαφή των δύο πλευρών που είχε πραγματοποιηθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 24 Μαΐου 2019, η οποία είχε διεξαχθεί σε «πολύ καλό κλίμα» όπως είχε αναφερθεί.

Ωστόσο, η συνέχεια των διαβουλεύσεων μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση – «βόμβα»  του επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), Αντιστρατήγου ε.α. Νίκου Ζαχαριάδη.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαριάδης, ήταν επί πολλά χρόνια επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της χώρας μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είχε οριστεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συζητούσε με την αντίστοιχη Τουρκική, τη δυνατότητα νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.


Οι «συγκρούσεις» στο Αιγαίο
Εκτός από την απρόσμενη αυτή εξέλιξη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ΜΟΕ, είναι αφενός οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και αφετέρου οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ως προς την πρώτη περίπτωση, οι εντάσεις στο Αιγαίο ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά, με υπερπτήσεις, παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις FIR Αθηνών, σίγουρα έχει προβληματίσει τα ελληνικά επιτελεία, καθώς κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκουν τα ΜΟΕ.

Από το τέλος του πρώτου γύρου συνομιλιών των ΜΟΕ της 20-24 Μαΐου μέχρι σήμερα 17 Ιουνίου, που ξεκινά ο νέος «γύρος» συνομιλιών έχουν σημειωθεί βάσει στοιχείων ΓΕΕΘΑ:

 492 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου
104 παραβάσεις του FIR Αθηνών
20 εμπλοκές
10 υπερπτήσεις
Όσον αφορά τις εξελίξεις και την ένταση που κλιμακώνεται στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνεται «μάχη» προκειμένου να αποφευχθεί «επεισόδιο» με την Τουρκία, αντικείμενο του οποίου ήταν και το χθεσινό έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τα ΜΟΕ και η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ
Οι πληροφορίες λένε ότι οι συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ αποφάσισαν ότι από την ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν, ενώ σε πολιτικό επίπεδο διαμηνύθηκε προς την Τουρκία ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει «να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μάλιστα ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αποφασίστηκε την ερχόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος έκλεισαν ραντεβού στις Βρυξέλλες προκειμένου στην συνάντησή αυτή να καθορίσουν τα επόμενα βήματα που θα κάνουν προκειμένου να ενημερώσουν όλες τις πλευρές για την Τουρκική προκλητικότητα.

Στην δήλωση του μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας «συμφωνήσαμε, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top