0
Μια «περίεργη» και ειδικού «πολιτικού» βάρους κοινή επιχείρηση εκτέλεσαν για πρώτη φορά ελληνικές και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις. 



Η κοινή άσκηση διεξήχθη για πρώτη φορά σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ όχι απλώς δεν είναι αντιδράσει στους τουρκικούς ισχυρισμούς, αλλά μάλλον τους ενίσχυαν με την στάση τους.

Από εκεί και πέρα η άσκηση είχε έναν ειδικό χαρακτήρα: Εκτελέστηκε σενάριο CSAR (Ερευνας και Διάσωσης Μάχης) πιλότου ελληνικού μαχητικού που έχει καταρριφθεί επάνω από νησί του Ανατολικού Αιγαίου και ο πιλότος του έχει πέσει μέσα σε περιοχή που έχει καταληφθεί από «εχθρικές δυνάμεις».

Επίσης το σενάριο προέβλεπε απομάκρυνση τραυματιών με αεροδιακομιδή από το νησί αυτό, από μάχες που διεξάγονται επί του εδάφους του μεταξύ αμυνόμενων και εισβολέων!

Το τι είδους μάχες μπορεί να διεξάγονται σε ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου, νομίζουμε ότι είναι ευκόλως αντιληπτό... 

Επίσης το σενάριο προέβλεπε την μεταφορά και την ρίψη φορτίων και προσωπικού, στο νησί που είχε δεχθεί επίθεση, από τα αμερικανικά αεροσκάφη!

Δηλαδή εφοδιασμό των ελληνικών δυνάμεων που είχαν δεχθεί επίθεση!

Στο σενάριο εμπλέκονταν και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας που συνόδευαν τα τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules της 37 Airlift Squadron (με έδρα την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία) μαζί με δύο μεταγωγικά ειδικών επιχειρήσεων ΜC-130J Commando II της 67th Special Operations Squadron με έδρα τη βάση RAF Mildenhall στη Βρετανία.

Η άσκηση είχε κωδικό “STOLEN CERBERUS VI”. Η άσκηση είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα σε μικρότερη κλίμακα, αλλά ουδέποτε σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα ουδέποτε είχε ξεπεράσει την μέση του Αιγαίου, τον 25ο Μεσημβρινό, προς ανατολάς.

Στην άσκηση συμμετείχαν και ελληνικές ειδικές δυνάμεις της 31ς ΜΕΕΔ αλλά και Ελληνες αλεξιπτωτιστές που ερρίφθησαν από τα αμερικανικά μεταγωγικά στο συγκεκριμένο νησί σε σενάριο ενίσχυσης των αμυνόμενων δυνάμεων.


Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την συγκεκριμένη άσκηση ήρθε στην Ελλάδα ο ίδιος ο Πτέραρχος Jeffrey L. Harrigian, ο οποίος είναι ο διοικητής Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, ενδεικτικό της πολιτικής σοβαρότητάς του όλου εγχειρήματος.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις τουρκικές κινήσεις και θεωρεί ότι η Αγκυρα μπορεί να μπει στον πειρασμό να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες στο Αιγαίο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ως αντιπερισπασμό στην πίεση που της ασκείται για τους S-400.

Kαι στέλνει για πρώτη φορά ένα τόσο καθαρό μήνυμα στη Τουρκία για πιθανότητα εμπλοκής αμερικανικών δυνάμεων στην πιθανή ένοπλη κρίση...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top