0
"Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας την εν εξελίξει "συζήτηση μεταξύ των δύο Μικτών Επιτροπών από την Τουρκία και από την Ελλάδα, με αντικείμενο τη συζήτηση των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτως ώστε με την εφαρμογή τους να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο".


Παράλληλα γνωστοποίησε ότι "η προσπάθεια και το πνεύμα της συζήτησης μέχρι τώρα είναι καλό και διευκρίνισε ότι "ασχολούμαστε με τα θέματα που έχουν σχέση με το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ό,τι άλλο κουβεντιάζεται είναι εκτός πραγματικότητας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του , ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι "μοιραζόμαστε, τουλάχιστον έτσι φαίνεται, την αγωνία να βρούμε κάποιο τρόπο να μειωθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα".

Υπενθύμισε δε ότι "η πρώτη κίνηση που κάναμε, αφού συναντηθήκαμε, ήταν ότι αποφασίσαμε να ορίσουμε αυτές τις επιτροπές, μία από την μεριά την δική του και μία από τη δική μου. Τους δώσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις όπως σας είπα και προηγουμένως και ελπίζουμε ότι θα προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι "δεν είναι η τελευταία συνάντηση, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Η δική μας επιτροπή μπορεί να χρειαστεί να πάει στην Τουρκία και βλέπουμε. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.'' , κατέληξε,

Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας μετά την σημερινή επίσκεψη του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας όπου συζήτησε για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού( υποβρυχίων και πυραυλακάτων αντίστοιχα) και τα προβλήματα των εργαζομένων ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξεύρεση νέων επενδυτών. 

Ακάρ για ελληνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα: Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο

Βαρύνουσας σημασίας είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για την επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που τους τελευταίους μήνες καταστρατηγούν οι Τούρκοι αλλά και το πώς πείστηκε η ελληνική πλευρά να συζητήσει ευαίσθητα ελληνοτουρκικά θέματα σε επίπεδο στρατιωτικών και όχι διπλωματών.

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως η υπουργοποίηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη ήταν η αφορμή να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να συζητήσει εμπράκτως για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβιάσεις. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι στην ουσία οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πριν από χρόνια αλλά ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος έλεγε πως αυτά είναι πολιτικά ζητήματα και όχι στρατιωτικά, τώρα όμως που ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας συζητούνται και τα πολιτικά. «Ξεκίνησε λέγοντας ‘εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση’. Τους είπαμε ΄ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά, τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε’. Εκείνοι να’ ναι καλά, το αποδέχτηκαν», ανέφερε ο κ. Ακάρ. 

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από την τουρκική αντιπροσωπεία και ευχήθηκε να πετύχουν. «Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά, να επικρατήσει η λογική και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους σε κάθε περίπτωση. 


«Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» προκαλεί ο Ακάρ για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέκρινε την Ελλάδα στο θέμα των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της. «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Αλλά το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931», ανέφερε ο κ. Ακάρ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό πλοίο μπορεί να πάει μέχρι τα έξι μίλια και να σταματήσει αλλά όταν πάει το τουρκικό ελικόπτερο μέχρι εκεί είναι παραβίαση. «Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Υπάρχει παραβίαση εναέριου χώρου λένε. Γιατί; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο. Αυτά ασφαλώς είναι δύσκολο να επιλυθούν αλλά είναι θέματα που έχουμε ενώπιόν μας», ανέφερε ο κ. Ακάρ χρησιμοποιώντας ένα ακραίο επιχείρημα με σκοπό να αναδείξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα», δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ αναφερόμενος στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Ελλάδα για συζητήσεις με Έλληνες στρατιωτικούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία ζητούσε να τεθούν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και Κυπριακό, ενώ είπε πως αν πετύχουν τότε τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές. Ο Τούρκος υπουργός επέκρινε την Ελλάδα λέγοντας ότι δημιουργεί πρόβλημα στην Τουρκία επειδή τα χωρικά της ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος της δέκα μίλια, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, όπως υποστήριξε. Κατά την ενημέρωσή τους στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεία της Τουρκίας βρίσκεται στην Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς. 


«Έτυχαν θερμής υποδοχής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και της Παρασκευής συμπεριλαμβανομένης. Εάν χρειαστεί θα τις παρατείνουμε. Μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθούν στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Όλοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις του. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Κανείς δεν απειλεί, κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν. Μόνο μα μόνο προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αυτού του μεγάλου λαού», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.


Τι σημαίνουν οι δηλώσεις Ακάρ 

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας αποκαλύπτουν ότι η Άγκυρα έχει ενεργοποιήσει την προσπάθειά της να υποχρεώσει την Ελλάδα να συζητήσει για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, με πρόσχημα την αποφυγή ενός ατυχήματος στο Αιγαίο μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Συμπτωματικά οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται στο ελληνικό Πεντάγωνο και σήμερα 23 Μαϊου, 13 χρόνια από την ημέρα που σκοτώθηκε ο σμηναγός Ηλιάκης ανοιχτά της Καρπάθου όταν ένα τουρκικό F-16 έπεσε πάνω στο δικό του μαχητικό αεροσκάφος.

Τι υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας; Οτι είναι παράδοξο τα ελληνικά χωρικά ύδατα να είναι 6 ναυτικά μίλια και ο ελληνικός εναέριος χώρος 10 ναυτικά μίλια. Την ίδια στιγμή όμως, ο Χουλουσί Ακάρ αναγνωρίζει ότι το υποτιθέμενο παράδοξο ισχύει από το 1931 και αποφεύγει να διευκρινίσει ότι για 44 χρόνια - μέχρι το 1975- η τουρκική πλευρά δεν είχε αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο που έχει οριστεί στα 10 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 για σκοπούς αεροπλοϊας και αστυνόμευσης.

Με βάση το ευφυολόγημα του κ. Ακάρ ότι ένα ελικόπτερο που απονηώνεται από τουρκικό πλοίο που κινείται έξι μίλια μακριά από κάποιο ελληνικό νησί για να μεταφέρει έναν ναυτικό με... πονόδοντο στο νοσοκομείο, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να καταρρίψει την ελληνική επιχειρηματολογία για το τι ακριβώς είναι η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου ή η παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά. Στην βολική θέση που εξέφρασε ο Χουλουσί Ακάρ ξέχασε να εξηγήσει για ποιους λόγους τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από ελληνικά νησιά -μια ενέργεια που διεθνώς αξιολογείται ως μη φιλική- και γιατί τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν ακόμη και την εναέρια ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων που η Τουρκία αναγνωρίζει.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top