0
Αν έχετε αφήσει πίσω σας την ηλικία των 40, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό σας εξαντλούνται πιο γρήγορα απ’ ότι παλιότερα.



Είναι επίσης πιθανό να έχετε πάρει κάποια κιλά γύρω από τη μέση, χωρίς να έχει αλλάξει η διατροφή σας.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ελαστικότητα των αγγείων μειώνεται.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Ενώ μερικές από τις έρευνες έδειξαν ότι η διατροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και την υγιέστερη γήρανση συνολικά, άλλες σημείωσαν ότι θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει το σώμα από το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τη φλεγμονή.


Μεσογειακή Διατροφή στα Μέτρα σας

Μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε ακριβώς τον τρόπο διατροφής και ζωής των προγόνων μας, όμως μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα όπως:

• Προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης σε σχέση με τα ραφιναρισμένα ανάλογά τους, όπως μαύρο ψωμί αντί για λευκό και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

• Τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με άφθονα και καλής ποιότητας φρούτα και τα λαχανικά.

Κάντε μια βόλτα από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας και γεμίστε το καλάθι σας με ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά.

Πάρτε φρούτο για σνακ στη δουλειά, δώστε καθημερινά φρούτα στα παιδιά και συνοδέψτε το κυρίως σας γεύμα πάντα με σαλάτα.

• Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τις σαλάτες

• Ετοιμάζουμε ένα πλάνο για το μαγείρεμα της εβδομάδας.

Μεσογειακή διατροφή σημαίνει: Τρώμε όσπρια, λαδερά και ψάρι.

• Βάζουμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή.

Πρόκειται για ένα ιδανικό σνακ που μπορεί άφοβα να συνδυαστεί με φρέσκα ή ξερά φρούτα.

• Αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα με τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ στη διάρκεια της ημέρας.

Υιοθετούμε τις «μεσογειακές» εναλλακτικές: το μπισκότο μπορεί να αντικατασταθεί με φρυγανιές με μέλι και ταχίνι, η σοκολάτα με μία χούφτα ξηρούς καρπούς και σταφίδες, τα πατατάκια με στικς λαχανικών και κριτσίνια με λίγο άπαχο τυρί.

• Δεν παραλείπουμε τη φυσική δραστηριότητα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top