0
Με «εντολή άνωθεν», αλλά άγνωστο από ποιον και γιατί,  υποβαθμίζεται φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία η Τελετή Υποδοχής του Αγίου Φωτός, για το οποίο τη τελευταία στιγμή αποφασίστηκε ότι δεν θα φτάσει στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας.


Το… «αιφνίδιο  πρόβλημα», όπως ισχυρίζονται, αλλά δεν κατονομάζουν,  παρουσιάστηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, που ως γνωστόν μεταφέρεται από τα Ιεροσόλυμα με τιμές Αρχηγού κράτους, όταν αποφασίστηκε η για πρώτη φορά προσγείωση του αεροσκάφους που θα το μεταφέρει αντί του διεθνούς αερολιμένος «Ελ.Βενιζέλος» στη βάση του, στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνα.

Το γεγονός, δεν έχει -μέχρι στιγμής-  εξηγηθεί, καθώς ο μεν υφυπουργός Εξωτερικών Μ.Μπόλαρης, ο οποίος θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός και εν συνεχεία θα το συνόδευε στην πτήση της επιστροφής στην Ελλάδα, μέχρι το «Ελ.Βενιζέλος» φέρεται να δήλωσε προς τον τοπικό Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαο ότι αυτό «γίνεται με εντολή άνωθεν».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος παραλαμβάνει παραδοσιακά το Άγιο Φως ενημερώθηκε για την αλλαγή αργά εχθές το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην δεχθεί  να πάει ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Συνόδου στα Ιεροσόλυμα για να συνοδεύσει το Άγιο Φως.

Και αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη υποβάθμιση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις είτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, είτε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 

Άγνωστο εν τω μεταξύ παραμένει, ποιος θα παραλάβει εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου το Άγιο Φως.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρακτορείου Ορθοδοξία μέχρι χθες ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος γνώριζε ότι το Άγιο φως θα έφτανε το απόγευμα σήμερα στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα γινόταν η τελετή υποδοχής του με τιμές αρχηγούς κράτους και θα το παρελάμβανε, όπως κάθε χρόνο.

Αργά εχθές, βράδυ ενημερώθηκε ότι το πρόγραμμα αλλάζει κι ότι το Άγιο Φως θα φτάσει στην Ελευσίνα. Σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπόλαρη, ο υφυπουργός Εξωτερικών του είπε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους αλλαγής του σχεδίου, και πώς πρόκειται για άνωθεν εντολή.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ο Μητρ. Μεσογαίας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή, έκανε λόγο για περιφρόνηση και εμπαιγμό της Εκκλησίας, και για το λόγο αυτό -τόνισε- αρνήθηκε να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία και δεν επιβιβάστηκε το πρωί στο αεροσκάφος.

Ό Σεβασμιώτατος αποκάλυψε, ότι δεν υπήρξε ούτε έχει υπάρξει επίσημο έγγραφο που να ενημερώνει την Ιερά Σύνοδο για την αιφνίδια αυτή αλλαγή, και πώς ο ίδιος ενημέρωσε την ιερά Σύνοδο.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι η αστυνομία του αεροδρομίου ενημερώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι και ανακοίνωσε ότι αίρονται όλα τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχει αποσταλεί ούτε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επίσης, εξέφρασε την απορία του αλλά και τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο κόσμος που είχε λάβει σχετικές άδειες για να παραστεί στο αεροδρόμιο δεν έχει ειδοποιηθεί.  Αδεία να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου για να παραστούν στην τελετή έλαβαν 120 αυτοκίνητα και 14 πούλμαν.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια «απάντηση» της κυβέρνησης στην στάση της Εκκλησίας σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, απάντησε «εσείς μπορείτε να τα λέτε αυτά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στη μεταφορά του Αγίου Φωτός ανά την Ελλάδα, καθώς η Aegean είχε προγραμματίσει 14 έκτακτα δρομολόγια, ενώ το πρόγραμμα είναι στον αέρα.  Η αεροπορική εταιρεία θα μεταφέρει το Άγιο Φως με ελικόπτερο από την Ελευσίνα στο Ελ. Βενιζέλος.Γιατί κατέβηκε από το αεροσκάφος ο Μητροπολίτης Μεσογείας

Πυρ και μανία είναι η Εκκλησία για την αλλαγή της διαδρομής που αποφασίστηκε για το Άγιο Φως χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος κατέβηκε από το κυβερνητικό αεροσκάφος πριν αυτό αναχωρήσει για τους Αγιους Τοπους. Την τελευταία στιγμή ενημερώθηκε ότι αντί για το Ελ. Βενιζέλος θα επέστρεφαν στον στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

«Μπήκα στο αεροπλάνο και εκεί ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα. Όταν ρώτησα γιατί γίνεται αυτό ο υπουργός είπε »δεν ξέρω». Όταν ρώτησα γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε την τελευταία στιγμή πάλι μου είπε »δεν ξέρω».

Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει αυτό; Θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτό τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό και γύρισα πίσω».

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας αποκάλυψε πως του είχε στείλει επιστολή ο Μάρκος Μπόλαρης και του είχε διαμηνύσει να ετοιμάσει υποδοχή για το Αγιο Φως στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Την αντιπροσωπεία που πήgε στα Ιεροσόλυμα αποτελούσαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γιάννης Καραγιάννης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.
ΠΗΓΗ

Βίντεο: Στην Αθήνα με καθυστέρηση το Άγιο Φως - «Αλαλούμ» με την μεταφορά του!


Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, την 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, προσγειώθηκε στις 20:15 το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα την αποστολή της ελληνικής πολιτείας με το Άγιο Φως.

Το Άγιο Φως μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός, ενώ η υποδοχή του πραγματοποιήθηκε με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στη συνέχεια το Άγιο Φως είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπου με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Sky Express θα ταξίδευε σε όλες τις γωνιές της ελληνικής επικράτειας.

Aυτό ωστόσο, ως προς το πρώτο σκέλος τουλάχιστον, δεν συνέβη. Το ιδιωτικό ελικόπτερο που είχε προγραμματιστεί να πετάξει από την Ελευσίνα προς το «Ελ. Βενιζέλος» δεν απογειώθηκε τελικά, λόγω προχωρημένης ώρας, καθώς καθυστέρησε η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Τελ Αβίβ. Έτσι, το Φως μεταφέρθηκε οδικώς στον διεθνή αερολιμένα, για να παραληφθεί από τα αεροσκάφη που θα το μετέφεραν στην υπόλοιπη χώρα.

«Μπάχαλο» με τη μεταφορά του Αγίου Φωτός - Έντονο παρασκήνιο

Νωρίτερα, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς απίστευτη προχειρότητα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το πρόγραμμα για την έλευση και ακολούθως τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα, επέδειξαν οι οργανωτές από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αντί για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου επρόκειτο εν συνεχεία να μεταφερθεί με ιδιωτικό ελικόπτερο, προκειμένου ακολούθως να ταξιδεύσει με 14 πτήσεις της Aegean σε όλη τη χώρα. Τελικά, όπως προείπαμε, το ιδιωτικό ελικόπτερο που είχε προγραμματιστεί να πετάξει από την Ελευσίνα προς το «Ελ. Βενιζέλος» δεν απογειώθηκε, λόγω προχωρημένης ώρας, καθώς καθυστέρησε η πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους από το Τελ Αβίβ. 

Έτσι, το Φως μεταφέρθηκε οδικώς στον διεθνή αερολιμένα, για να παραληφθεί από τα αεροσκάφη που θα το μετέφεραν στην υπόλοιπη χώρα.

Η αλλαγή έγινε ξαφνικά το πρωί και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος ταξίδευσε στα Ιεροσόλυμα, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί άλλαξε το πρόγραμμα, ενώ, εξαιτίας της αλλαγής αυτής, δεν επιβιβάσθηκε στο αεροσκάφος ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Αν το έπραττε, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, τότε θα νομιμοποιούσε με την παρουσία του και ενδεχόμενες άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός.

Πάντως, αυτό που τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η αλλαγή στο πρόγραμμα επιφέρει καθυστέρηση στη μεταφορά του Αγίου Φωτός στις μητροπόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού η καθυστέρηση που συνεπάγεται η μεταφορά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετακυλίεται και στο υπόλοιπο πρόγραμμα -όπερ και εγένετο.

«Σε κάποιες εκκλησίες είναι πιθανό να μην φθάσει εγκαίρως» έλεγαν χαρακτηριστικά, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ επισήμαιναν ότι η ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα δείχνει ανεξήγητο οργανωτικό μπάχαλο, τη στιγμή μάλιστα που πιστοί είχαν ναυλώσει πούλμαν για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ώστε να είναι παρόντες στην υποδοχή του Αγίου Φωτός και την απόδοση τιμών αρχηγού κράτους, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Τελικά, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή που μετέφερε το Άγιο Φως αναχώρησε στις 18:10, με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας ώρας, από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, με προορισμό την Αθήνα. Η υποδοχή του Αγίου Φωτός έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στην 112η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 8:15 το βράδυ, με τιμές αρχηγού κράτους.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα κ. Δαμιανός. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γιάννης Καραγιάννης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.Δήλωση Έξαρχου Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι για την  Αφή του Αγίου Φωτός

«Από την 'Αγια Πόλη των Ιεροσολύμων, τη σεπτή εγκρίσει και ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλου Γ' , μεταφέρουμε το 'Αγιο Φως στη φίλτατη πατρίδα Ελλάδα. Εκ του πανσέκτου πανίερου Ναού της Αναστάσεως, το κοσμοχαρμόσυνο μήνυμα του της Θεού Χριστού Αναστάσεως μεταβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα πριν από την άφιξη της αποστολής με το 'Αγιο Φως στην Αθήνα, ο κ. Δαμιανός ανέφερε:

«Το ανέσπερο φως της Αναστάσεως είναι αυτό πλέον που θα νοηματοδοτεί τη ζωή και πορεία κάθε ευσεβούς πιστού Χριστιανού. Προς το σκοπό της επίγειας ζωής του που δεν είναι άλλος από την καταχάριν θέωση. Γίναμε αυτόπτες μάρτυρες των ψηλαφητών τεκμηρίων της ορθόδοξης πίστεως μας. Αυτό μεταφέρουμε και στη φίλτατη πατρίδα, στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της, αλλά και στους απανταχού της γης πιστούς Χριστιανούς Ορθοδόξους.

Εκ μέρους του σεπτού προκαθημένου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας μεταφέρουμε πατριαρχικές ευχές, ευλογίες και θερμές ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την άρτια οργάνωση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από την πόλη των Αγίων στην πατρίδα μας».Δηλώσεις Θανάση Μπούρα και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μελών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για την Αφή του Αγίου Φωτός

«Για μια ακόμα φορά βρέθηκα στους Αγίους Τόπους και έζησα από κοντά αυτό το λαμπρό γεγονός της Αφής του Αγίου και ανεσπέρου φωτός, το οποίο όπως κάθε χρόνο από την Αθήνα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να φωτίσει και να δυναμώσει κάθε Έλληνα χριστιανό» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγη ώρα πριν από την άφιξη της ελληνικής αποστολής με το 'Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Μπούρας εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση «στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στο ορθόδοξο Πατριαρχείο σε αυτή τη δύσκολη και ταραγμένη γωνιά της πύλης για την Ανατολή» και ευχήθηκε μέσα από την καρδιά ο Θεός να τους ενδυναμώνει για το τεράστιο έργο που επιτελούν.

Καταληκτικά, ευχήθηκε σε όλους τους Έλληνες Καλό Πάσχα.

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία είναι και προκεχωρημένα φυλάκια Ελληνισμού και Ρωμιοσύνης

«Είτε πιστεύει κανείς είτε όχι, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να αντικρύζεις την ελληνική σημαία να κυματίζει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιώματων τη Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγη ώρα πριν από την άφιξη της ελληνικής αποστολής με το 'Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, στην οποία συμμετείχε, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε πως «είναι ιδιαίτερη ευλογία για το γένος μας η παρουσία του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους».

Επισήμανε επίσης πως τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία είναι και προκεχωρημένα φυλάκια Ελληνισμού και Ρωμιοσύνης, και ως τέτοια οφείλει να τα στηρίζει πάντα η ελληνική πολιτεία.

Τέλος, ευχήθηκε το ανέσπερο φως της Ανάστασης να μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας και της αγάπης σε όλον τον κόσμο και σημείωσε: «Το 'Αγιο Φως να φωτίζει τα βήματα όλων μας, αλλά και ως καθαρτήριο πυρ να κατακαίει κάθε συκοφαντία και διαβολή».

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top