0
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπερασπίστρια του αυτονόητου αιτήματος για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, όμως το πραγματικό εκλογικό κοινό στο οποίο στοχεύει είναι πολύ διαφορετικό.



Το έχει αποκαλύψει με ωμό τρόπο ο προσωπικός βιογράφος του Κώστα Καραμανλή, Μανώλης Κοττάκης (βλ. «Καραμανλής off the record», εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2011). Ο κ. Κοττάκης δεν εξηγεί μόνο ότι «ο πρώην πρωθυπουργός αποπειράθηκε να αλλάξει τους βασικούς συσχετισμούς της μεταπολίτευσης υπέρ της Κεντροδεξιάς με την ψήφο των αποδήμων».

Αλλά περιγράφει εξαιρετικά γλαφυρά και ρητά ότι «η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας σε 30.000 ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο (όνειρο δεκαετιών) και η εξαγγελία της παροχής ψήφου στους αποδήμους κατά το ταξίδι του στην Αυστραλία (22/5/2007) υπηρετούσαν ένα μακροπρόθεσμο στόχο: να αλλοιώσει αθόρυβα και οριστικά τον συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κεντροδεξιάς, καθώς οι απόδημοι είναι φιλελεύθεροι και οι Βορειοηπειρώτες συντηρητικοί. Δεν πρόλαβε όμως!»

Και κάπως έτσι «καρφώνονται» και οι τωρινοί στόχοι του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και μάλιστα μέσω του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού της Βοστόνης «Ελληνική Ηχώ», να προχωρήσει στα εξής: να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους» και να δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα όλοι οι ομογενείς να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και αυτό να μη συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα το κάνουμε αυτό, και θα είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης».

Εδώ, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν απευθύνεται βέβαια στους Ελληνες μετανάστες της κρίσης, ούτε περιορίζει το ακροατήριο της εξαγγελίας του σε εκείνους που έχουν βιοτικούς δεσμούς με την Ελλάδα και ως εκ τούτου η διευκόλυνσή τους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους είναι αναγκαία και αυτονόητη.

Εδώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιλαμβάνει κάτω από τον ασαφή όρο «ομογένεια» έναν μεγάλο, απροσδιόριστο αριθμό δυνητικών εκλογέων, με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, οι οποίοι ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της.

Παγκόσμια πρωτοτυπία
Αυτό είναι λοιπόν το σχέδιο «αλλοίωσης του συσχετισμού δυνάμεων» στη χώρα μας, παρ’ όλο που η Ν.Δ. για να το καλύψει δηλώνει σήμερα ότι το μέτρο θα αφορά τους «εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους». Πράγματι, αυτούς θα αφορά. Ομως εδώ η Ν.Δ. αποκρύπτει ότι στη χώρα μας ισχύει η παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, ένας μετανάστης στο εξωτερικό, ακόμα και πέμπτης γενιάς, να μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και έτσι αυτομάτως εγγράφεται στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους.

Με άλλα λόγια, υποκρύπτεται ο κίνδυνος να ανοίξει μια φάμπρικα μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους. Και κάπως έτσι η Αστόρια ή η Μελβούρνη να καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και την κατανομή των βουλευτικών εδρών που προκύπτει από το σχετικό μπόνους.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, προκρίνει ως λύση για τους εκτός επικράτειας πολίτες την εκλογή περιορισμένου αριθμού βουλευτών που θα καθορίζεται μετά την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η ψήφος αυτή δεν θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Υπάρχει ωστόσο και η μειοψηφία, που επικαλείται λόγους αντισυνταγματικότητας για τη μη προσμέτρηση της ψήφου αυτής στο συνολικό αποτέλεσμα. Αλλά έτσι το εκλογικό σώμα των εκτός επικράτειας θα επηρεάζει την κατανομή των εδρών του άλλου εκλογικού σώματος, δηλαδή των εντός. Την ώρα που η ισότητα της ψήφου έτσι κι αλλιώς δεν διασφαλίζεται στο υπάρχον εκλογικό σύστημα, εφόσον θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση της απλής αναλογικής. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται εντός 10-15 ημερών.

Ας σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. καταγγέλλει την εκλογή περιορισμένου αριθμού βουλευτών για τους εκτός επικράτειας και επιθυμεί διακαώς η ψήφος τους να συνυπολογίζεται στο τελικό αποτέλεσμα, στην πρόσφατη (30.1.2019) πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση προτείνει ως ενδεχόμενο την εκλογή περιορισμένου αριθμού βουλευτών και συγκεκριμένα «έως 5 βουλευτές Επικρατείας»!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top