0
Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μόσχας και ο Ρώσος Πατριάρχης, όπως διεφάνη και από την πέραν του τρίωρου συνάντησή τους στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όπως αναφέρει το orthodoxia.info λίγο μετά τις 13:00 ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, έφυγε από το Φανάρι χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ η ίδια ιστοσελίδα που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο τονίζει πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε στον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας πως θα δώσει Αυτοκέφαλο στην ουκρανική Εκκλησία.

Αμέσως μετά την συνάντηση τους ο Πατριάρχης Μόσχας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για τη Ρωσία.

Πάντως παρότι και από τις δύο πλευρές δεν έχουν γίνει δηλώσεις, ο κ. Βαρθολομαίος έχει πει ευθέως την θέση του για την ανεξαρτησία της ουκρανικής εκκλησίας από τη ρωσική  που τη ζητάει από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα έχουν ενδιαφερθεί και ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογος του Ποροσένκο που επισκέφθηκε τον Οικ. Πατριάρχη και του ζήτησε να συνεναίσει στην ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας γιατί το θέμα συνδέεται με την ανεξαρτησία και εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Να σημειωθεί ακόμα ότι στις 13 Μαϊου, τον κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας ενώ τις προηγούμενες ημέρες το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε επίθεση από Ρώσους χάκερς. Αναλυτές πιστεύουν ότι αν τελικά η Ουκρανία πάρει το αυτοκέφαλο θα είναι χτύπημα για την διεκδίκηση της Μόσχας στα παγκόσμια τεκταινόμενα.

Το θέμα αυτό θα έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό «σκάκι» καθώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ μπαίνει και ως «αγκάθι» στις σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν αφού το Πατριαρχείο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνέπειες της απόφασης του Βαρθολομαίου θα είναι σημαντικές στο σύνολο των γεωπολιτικών εξελίξεων της περιοχής.

*Με πληροφορίες από orthodoxia.info

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top