0
Για άλλη μια φορά οι άνδρες της ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) μεγαλούργησαν στον 10ο Διεθνή Αγώνα Ειδικών Δυνάμεων που διεξήχθη από τις 29 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου στο Αμάν της Ιορδανίας.

Εκεί κατέλαβαν την 9η θέση ανάμεσα σε 40 ομάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από Ευρώπη, Ασία και Αμερική δείχνοντας έτσι ότι παρά την πολυετή οικονομική κρίση η μονάδα αυτή παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Πρόκειται για το «Warrior Competition», έναν διεθνή διαγωνισμό που περιέχει δοκιμασίες που μπορούν να φέρουν σε πέρας μόνο πολύ ανταγωνιστικές μονάδες όπως τα αμερικανικά SWATS, οι γαλλικές GIGN (Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale  English: National Gendarmerie Intervention Group) oι γερμανικές Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9) (English: Border Protection Group 9) και οι ρωσικές OMSN (Otryad Militsii Spetsial'nogo Naznacheniya, Special Police Unit)

Το κλιμάκιο της ΕΚΑΜ συμμετείχε και στο «King’s Challenge», την τελευταία και πλέον δύσκολη δοκιμασία που συμμετέχουν οι 15 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας.

Στην πρώτη τριάδα για φέτος ήταν ομάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από Λίβανο, Ιορδανία και Κίνα, ενώ στις οκτώ πρώτες θέσεις κατατάχθηκαν δύο ομάδες από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τους Έλληνες αστυνομικούς ξεχώρισαν, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στον διαγωνισμό, πιο πάνω από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που συμμετείχε, ενώ άφησαν στην 27η θέση το αντίστοιχο κλιμάκιο απ’ την Τουρκία κάτι που έχει την σημασία του.

Η συγκεκριμένη Μονάδα αριθμεί περίπου 200 άτομα.

Αποστολή της ΕΚΑΜ η αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και η επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.

Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ιστορία της ΕΚΑΜ

Η ίδρυση των πρώτων Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα χρονολογείται 40 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1978, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες Αντιτρομοκρατικές Μονάδες στα τότε δύο Αστυνομικά Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων). Τότε ονομάζονταν Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων και Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής. Αυτό κράτησε μέχρι το 1984, όταν τα δύο Σώματα συγχωνεύτηκαν και ιδρύθηκε η Ελληνική Αστυνομία με την ΕΚΑΜ να παίρνει τότε τη σημερινή της ονομασία.

Τους μαυροφορεμένους άνδρες, με τις κουκούλες στο πρόσωπο (για να μην αναγνωρίζονται καθώς αποτελούν στόχο τρομοκρατών, κακοποιών κ.ά.), το βαρύ οπλισμό, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα με πλάκες που ζυγίζουν έως και 30 κιλά, μα κυρίως το επιβλητικό παρουσιαστικό, τους έχουμε δει να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Από αντιμετώπιση ομηριών μέχρι συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, ενώ έχουν τον πλέον ενεργό ρόλο στην εξάρθρωση και τις συλλήψεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η «17Ν», ο «Ε.Λ.Α.» κ.ά. Από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας η επιτυχημένη αντιμετώπιση αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος Airbus, που εκτελούσε την πτήση «160» από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η άρτια εκπαίδευση

Όπως προαναφέραμε οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ είναι οι επίλεκτοι του Σώματος, ενώ η επιλογή τους γίνεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς. Εκτός από τις ομάδες εφόδου, στους κόλπους της Μονάδας υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικοί παραβιάσεων (θυρών, τοίχων, κ.λπ.) με μηχανικά, υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, αναρριχητές - καταρριχητές, χιονοδρόμοι, νοσοκόμοι πεδίου μάχης κ.ά.

Σύμφωνα με τη διαταγή του τελευταίου σχολείου της ΕΚΑΜ, απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιλεγεί κάποιος και να δοκιμαστεί, είναι να μην υπερβαίνει το 28ο έτος ηλικίας, να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια υπηρεσίας σε μάχιμη υπηρεσία (Α.Τ., Άμεση Δράση, Υ.Α.Τ./ Υ.Μ.Ε.Τ., Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ., ΖΗΤΑ, Δ.ΕΛ.Τ.Α., Ασφάλεια) και να μην είναι υπαίτιος κάποιου πειθαρχικού παραπτώματος. Εφόσον κάποιος γίνει δεκτός πρέπει να περάσει κάποιες τυπικές αθλητικές δοκιμασίες πριν την έναρξη του σχολείου προεπιλογής όπως τρέξιμο, κάμψεις, έλξεις κλπ.

Αμέσως μετά ξεκινάει το σχολείο προεπιλογής, το οποίο διαρκεί δύο μήνες και εκεί γίνεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα, καθώς ειδικά τις πρώτες ημέρες αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αποχωρήσουν. Μέσα από επίπονη εκπαίδευση, σωματική και ψυχική καταπόνηση, θα αναδειχθούν οι επίλεκτοι που θα συνεχίσουν την εκπαίδευση. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που στο τελικό στάδιο φτάνουν λιγότεροι απ’ όσους έχει ζητήσει η διοίκηση της ΕΚΑΜ για να συμπληρώσει τις κενές οργανικές θέσεις. Όσοι πάντως καταφέρουν να περάσουν το σχολείο προεπιλογής, αρχίζουν την επιχειρησιακή εκπαίδευση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο έτη.

Η εκπαίδευση αποτελεί το σύνηθες καθήκον του προσωπικού καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΚΑΜ, ενώ τα στελέχη της Μονάδας τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης, τόσο στις διαδικασίες δυναμικών επεμβάσεων όσο και στον ειδικό προστατευτικό ή τον εξοπλισμό επεμβάσεων που χρησιμοποιούν, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στο απαιτητικό δύσκολο και ιδιόμορφο έργο της.

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με την ένταξη στη Μονάδα, το προσωπικό παρακολουθεί σε ετήσια βάση τριμηνιαίο Πρόγραμμα Συντηρητικής Εκπαίδευσης.

Δείτε το βίντεο:


Δείτε φωτογραφίες:






loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top