0
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για γερμανική εμπλοκή στο πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ΕΔ καθώς το Spiegel με δημοσίευμα του ανέφερε πριν λίγο πως «Το Παρίσι υποσχέθηκε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους για να πουλήσει τις φρεγάτες»! 

Παράλληλα οι Γερμανοί μιλούν με σκληρούς όρους για συμπαιγνία εις βάρος των Γερμανών φορολογουμένων!

Προφανώς και πρόκειται για ένα δημοσίευμα-προβοκάτσια το οποίο δείχνει όμως πολλά πράγματα τα οποία και θα δούμε να ξετυλίγονται στη συνέχεια.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Γερμανοί Φιλεύθεροι αντιδρούν, καθώς φοβούνται ότι υπόθεση σχετίζεται με τη στάση που τηρεί η Γαλλία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στελέχη του FDP που μετέχουν στην επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag βλέπουν μία σύνδεση ανάμεσα στην προθυμία των Γάλλων να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την ενδεχόμενη συμμετοχή πολλών δισεκατομμυρίων ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα, για τις φρεγάτες.

Ετσι, απαιτούν από τον υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, σύμφωνα με το Spiegel.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε συμφωνία υπέρ των γαλλικών ναυπηγείων σε βάρος των Γερμανών φορολογούμενων», τόνισε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Οτο Φρίκε.

«Είτε η κυβέρνηση δεν γνώριζε για αυτή τη συμπαιγνία, είτε το ήξερε και θα έπρεπε να ενημερώσει αμέσως το κοινοβούλιο», συμπλήρωσε.

Το Spiegel επισημαίνει ότι προβληματισμό προκαλεί και ότι ενδεχομένως η χρηματοδότηση για τις φρεγάτες να προέλθει από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν αποδοθεί στη χώρα μας.

Ο Φρίκε αναμένει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα για το ζήτημα στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε χτες πόσο κακό έκανε στη χώρα η πρόωρη αποδέσμευση πληροφοριών από τον Φ.Κουβέλη για τις φρεγάτες FREMM γεγονός που κινητοποίησε τον Ρ.Τ.Ερντογάν και την Τουρκία προς πάσα κατεύθυνση.

Προφανώς οι Γερμανοί θέλουν να πουλήσουν τα δικά τους όπλα τόσο σε ΠΑ όσο και σε ΠΝ. Να προλάβουμε τα κλείσουμε τα VIPER πριν μπλοκάρουν τα πάντα στην «αποκία».

ΚΥΣΕΑ επειγόντως

«Κληρώνει» οριστικά σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η υπόθεση του προγράμματος αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αν γίνει πάντως ΚΥΣΕΑ θα είναι για την επικύρωση της αναβάθμισης των F-16. Ολόκληρη η ΠΑ «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» για το λόγο αυτό.

«Αν οι Αμερικανοί συμφωνήσουν μέχρι τις 30 Απριλίου στην επιμήκυνση των δόσεων θα στείλουμε άμεσα την LOA αν όχι θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση, εμεις αυτά μπορούμε να δώσουμε» είπε ο Π.Καμμένος.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε πως σήμερα κιόλας ενημερώνεται η αμερικανική πλευρά ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών “θέλουμε να γίνει “, αλλά πάντα μέσα στις “δημοσιονομικές μας δυνατότητες” τις οποίες και περιέγραψε. Είπε πως υπάρχει θέμα με τις καταβολές δόσεων μέχρι το 2021 και πρέπει να λυθεί.

Ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και θα υπάρξει και επαφή του κ.Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των φρεγατών επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον είναι παλαιό και έφθασε στην συνομιλία Μακρόν-Τσίπρα η οποία όπως είπε συνέδεε άμεσα το πρόγραμμα γαλλικών φρεγατών με την ναυπηγική μας βιομηχανία. “Αν και όταν αποφασιστεί τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Οργή Βερολίνου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ – Πουθενά η Γερμανία 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σήμερα ο ΥΕΘΑ, Π.Καμμένος, είπε:

Για τις φρεγάτες Fremm: “Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια να συνδεθεί το πρόγραμμα με τη ναυπηγική βιομηχανία και αυτό είναι και η αγωνία του πρωθυπουργού…Και ο κ.Κουβέλης έχει την ίδια αγωνία και αυτό έκανε ο ΑΝΥΕΘΑ διερευνώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν γι΄ αυτό το πρόγραμμα…Το θέμα της εμπλοκής της αμυντικής βιομηχανίας είναι για μας κρίσιμο. Τα ΕΑΣ έχουν αρχίσει να δουλεύουν, στην ΕΑΒ υπογράφτηκε η σύβαση συλλογικής εργασίας, τα Ναυπηγεία παρέδωσαν ήδη τα υποβρύχια…”.

Για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ: “Ήδη έχει ξεκινήσει υποπόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό τους…”

Για το λήζινγκ των Fremm: “Υπάρχει μόνο η συζήτηση που έγινε μεταξύ Μακρόν και Τσίπρα…Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση και αρθρογραφία δεν μας διευκολύνει…”

Για τα F-16: “Υπάρχει η ημερομηνία της 30ης Απριλίου για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αν η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει με τον οικονομικό διακανονισμό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το διάλογο”.

Για την πώληση των F-16 block 30: “Είμαστε σε συζητήσεις αλλά αν τα πουλήσουμε τα χρήματα θα πάνε για νέα αεροσκάφη κι όχι γι΄ αυτά που θα εκσυγχρονίσουμε”.

Αυτό μάλλον καλοβλέπει και το Βερολίνο…

Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για τα F-16, διαπραγματευόμαστε για το χρόνο καταβολών

Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 ο Πάνος Καμμένος είπε «ότι τυγχάνει της έγκρισης της κυβέρνησης μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας» προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για τις καταβολές χρημάτων μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό» διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά τις καταβολές η Ελλάδα μέχρι το 2021 έχει δεσμευθεί για ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα στους δανειστές».

«Εκεί που βρίσκτεαι η διαπραγμάτευση είναι στην καταβολή των χρημάτων για το 2018, το 2019 και το 2020. Για μετά το 2021 μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι τη λήξη του προγράμματος» είπε ο κ. Καμμένος συμπληρώνοντας ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί σε δύο χρόνια. Όπως ανακοίνωσε για το θέμα θα ενημερώσει για τέταρτη φορά τον ομόλογό του.

«Τα προγράμματα που γνωρίζετε είναι αυτά που έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.

Στόχος πλέον να έρθουν οπωσδήποτε τα VIPER με ολα τα όπλα τους πριν την «γερμανική πρόταση»….

Στα VIPER υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Link-16 και αναγνώρισης εχθρού ή φίλου.

Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο σύστημα ακριβείας GPS με αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, που ειδοποιεί τον πιλότο όταν πετάει πολύ χαμηλά με μικρή ορατότητα.

Ανάμεσα στις βελτιώσεις παρέχονται αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής, ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης τελευταίας τεχνολογίας και πολύχρωμες οθόνες με μεγάλη ανάλυση. Παρέχεται επίσης κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά.

Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που το F-16V είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120.

Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T.

Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.

Παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσεις βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ GBU-15 και διανομείς βομβιδίων.

Το ισχυρό όπλο όμως του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση.

Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος.

Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Ο κινητήρας Pratt & Whitney F100-PW-229 ή ο General Electric F110-GE-129 που μπορεί να χρησιμοποιήσει δίνουν μεγάλη ισχύ.

Ο F100-PW-229 δίνει ώθηση 29,100 λιβρών ενώ ο F110-GE-129 δίνει ώθηση 29,500 λιβρών. Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που φτάνει τα 2 Mach 2 και μπορεί να διανύσει φορτωμένο με οπλικά συστήματα αποστάσεις 1,740 ναυτικά μίλια.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top