0
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ταξιδεύει στις 22 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας για ακόμη έναν κρίσιμο, και ίσως καθοριστικό, γύρο διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, στο χαρτοφυλάκιο του ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει πάνω πάνω το όνομα «Gorna Macedonia», που φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Η ονομασία αυτή περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό και γράφεται και προφέρεται στη σλαβική γλώσσα, στοιχείο που από την πρώτη στιγμή αποτελούσε αίτημα της Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Gorna» στα σλαβικά σημαίνει «Άνω», ένας χωρικός προσδιορισμός που επίσης αποτελεί επιλογή για την ονοματοδοσία, με την Αθήνα να προτιμάει σαφώς τη σλαβική εκδοχή.

Βεβαίως, δεν εξαλείφεται όμως ο όρος «Μακεδονία» από την ονομασία της γείτονος, που αποτελεί και το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αιτία διοργάνωσης των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ακόμα μια επιλογή που έχει ο Κοτζιάς στο χαρτοφυλάκιο του είναι και το Nova Macedonia, που έχει αναφερθεί πολλές φορές και παλαιότερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα τρεις επιλογές. «Μάχη» στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να δοθεί και για το ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η σαφής άρνηση κάθε αλυτρωτικού χαρακτήρα που αυτό περιλαμβάνει, με τον πρωθυπουργό Ζάεφ όμως να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «δεν βλέπει λόγο αλλαγής του συντάγματος», επικαλούμενος μάλιστα την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα πέρναγε από την σκοπιανή βουλή.

Σε περίπτωση συμφωνίας, η πρόταση θα πρέπει να περάσει το προσεχές διάστημα και από την ελληνική Βουλή. Ο στόχος είναι το θέμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Πάντως, οι σκοπιανοί πιέζονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά και την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους τους, με τους αλβανόφωνους (περίπου το 25% του πληθυασμού) να εκφράζουν ότι δεν νιώθουν... «Μακεδόνες».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top