0
Την εκτίμηση ότι είμαστε στα πρόθυρα ενός μη απευκταίου θερμού επεισοδίου με την Τουρκία διατύπωσαν σε ανοικτή συζήτηση που διεξήχθη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης  του Δήμου Ηλιούπολης.

Ο λόγος για τους πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο,  αντιναύαρχος ε.α. Βασίλη Μαρτζούκο, και Χρήστο Γιαλουρίδη, καθηγητή γεωστρατηγικής Παντείου Πανεπιστημίου, με συντονιστή τον διευθυντή του pronews.gr Τάσο Γκουριώτη.

Πιο συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο είπε:

«Θωρώ πολύ πιθανό το θερμό επεισόδιο. Πιθανότατα αυτό θα εκτυλιχθεί σε απομακρυσμένη νησιωτική περιοχή του Αρχιπελάγους».

Σε τοποθέτησή του για το θέμα των Ελλήνων αιχμαλώτων ο πρώην υπουργός είπε:

«Πρόκειται για μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Δυστυχώς δεν γνωρίζω  πως μπορούμε να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο και επιπρόσθετα  δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χ.Γιαλουρίδης εμφανίστηκε το ίδιο απαισιόδοξος και για τα δύο θέματα:

«Καταρχάς θεωρώ βέβαιο το “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια προδιαγραμμένη πορεία που δύσκολα θα αναστραφεί. Όσο για τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι σίγουρο ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να τους αφήσουν ελεύθερους σύντομα».

Ο αντιναύαρχος Β.Μαρτζούκος από το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών  δήλωσε:

«Σημασία δεν έχει αν οι Τούρκοι προκαλέσουν ή όχι θερμό επεισόδιο. Αυτό που προέχει είναι εμείς να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο για να μπορέσουμε να απαντούμε κατάλληλα» ενώ για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών ο αντιναύαρχος του ΠΝ σημείωσε πως με την δημιουργία του επεισοδίου έπρεπε να είχε υπάρξει εκ μέρους της Ελλάδας άμεση απάντηση.

Σε ότι αφορά το ισοζύγιο ισχύος και την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας ο Β.Μαρτζούκος είπε:

«Η αποτρεπτική φήμη της χώρας είναι χαμηλή. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του ισοζυγίου ισχύος εις βάρος μας. Πρέπει να δράσουμε εκμεταλλευόμενοι τη γεωγραφία και την τεχνολογία για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους χαμηλούς οικονομικούς πόρους που διαθέτουμε.»

Για το ίδιο θέμα ο Τ.Γκουριώτης τόνισε:

«Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα δεν αρκεί το δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου, άλλα αυτό που πρέπει να εμπεδώσει η Τουρκία είναι ότι θα κλιμακώσουμε με πολλαπλάσια  ισχύ από αυτή που θα διαθέσει η ίδια σε ένα “θερμό” επεισόδιο για να είναι πειστική η αποτροπή που θα αντιπαρατάξει η Ελλάδα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top