0
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και ως εκ τούτου κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους, είναι ξεκάθαρος. 

Η εικόνα μετά το 3ο Μνημόνιο δεν θα είναι όμορφη, τουναντίον έχει κι άλλα δεινά, περικοπές και μέτρα που με τον τρόπο τους ακυρώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί τέλους της λιτότητας. Οι ευθύνες δε των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αυτό είναι κυρίαρχες. Το τίμημα του πρώτου εξαμήνου του 2015, λέει ο Γερμανός, υπήρξε για την Ελλάδα τεράστιο —δεν έχουν πια σημασία τα νούμερα, αν είναι 86 δισ. ευρώ, 100 δισ. ευρώ ή 200 δισ. ευρώ. Ηταν τεράστιο.

Επίσης ο Ρέγκλινγκ θεωρεί αναγκαίο εργαλείο την προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. «Οι αγορές μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα είτε γιατί κάτι πάει στραβά στη χώρα είτε επειδή κάτι πάει στραβά κάπου αλλού στον κόσμο. Μπορεί να υπάρξουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι δεν θα έχουν προκληθεί από εξελίξεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, καλό είναι να έχεις προληπτική πιστωτική γραμμή» λέει σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί την Κυριακή.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο γερμανός οικονομολόγος είναι οδυνηρά πραγματιστής: οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν. Αρα ξεχάστε το τελος της λιτότητας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα για μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο. Οι συντάξεις πρέπει να συνεχίσουν να κόβονται και το 2019, όταν υποτίθεται ότι θα έχουμε βγει από την επιτροπεία…

«Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι εύκολα, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος του προγράμματος του ESM. Συμφωνήθηκαν μαζί με άλλες αποφάσεις που ελήφθησαν και αποτέλεσαν τη βάση για τις εκταμιεύσεις που κάναμε στο παρελθόν» υπενθυμίζει στην ίδια συνέντευξη, εξηγώντας παράλληλα ότι αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει και πρόσθετη επιτήρηση.

«Πρέπει κανείς να κατανοήσει διάφορα πράγματα», λέει για το χρέος και την επιτήρηση ο Ρέγκλινγκ και εξηγεί: «Πρώτον, κάθε χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης υπόκειται ήδη σε κάποια επιτήρηση, όπως το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης και η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Δεύτερον, κάθε χώρα που έλαβε δάνειο από τον EFSF ή τον ESM υπόκειται σε παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα (post-program monitoring) και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM. Αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. Τρίτο σημείο: Αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να υπάρξει και κάποια πρόσθετη επιτήρηση (surveillance), κάποιου είδους στενότερη επιτήρηση».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Αργύρη Παπαστάθη ότι είναι πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα η προνομοθετημένη περικοπή συντάξεων για το 2019, δεδομένου ότι πρόκειται για εκλογικό έτος, ο γερμανός τεχνοκράτης επιμένει:

«Θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία να ακυρωθεί ένα από αυτά τα μέτρα. Αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ακυρωθεί, τότε και τα υπόλοιπα θα καταρρεύσουν. Πρόκειται για ένα πακέτο που συμφωνήθηκε και υποθέτω ότι θα εφαρμοστεί».

Και με τον κατώτατο μισθό; Θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση;

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί με νόημα ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημιουργία θέσεων εργασίας…

«Θα εξαρτηθεί από τις συνολικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών, και απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν υπάρχουν σταθερές αποφάσεις. Επομένως, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει συζήτηση αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας», λέει συγκεκριμένα.

Όσο για το πόσο μας κόστισε τελικά η υπερήφανη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη το 2015;

«Όλοι συμφωνούμε ότι το κόστος ήταν πολύ υψηλό, ότι οι πολιτικές κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση για το μισό 2015»απαντά, για να συμπληρώσει: «Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει κάνει μια εκτίμηση, που είναι δημοσιευμένη επισήμως, για 86 δισ. ευρώ. Επομένως η εκτίμησή μου είναι κοντά σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει ένας και μοναδικός επιστημονικός τρόπος για να καταλήξεις σε έναν αριθμό. Γνωρίζουμε ότι ήταν δαπανηρό. Πρώτον, σήμαινε ένα μεγάλο τρίτο πρόγραμμα. 

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα επίπεδα του ΑΕΠ ακόμη και σήμερα είναι χαμηλότερα από αυτά που θα ήταν χωρίς αυτά τα πειράματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θυμάμαι πολύ καλά ότι τον Δεκέμβριο του 2014 όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όχι μόνο η τρόικα και ο ESM, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ, εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη το 2015 και το 2016 θα ήταν μεταξύ 2% και 3%. 

Αντί για αυτό, γνωρίζουμε ότι τα δύο αυτά χρόνια η ανάπτυξη ήταν και πάλι αρνητική και ότι αυτό είναι μια άμεση συνέπεια των λανθασμένων πολιτικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει κάθε χρόνο ένα επίπεδο ΑΕΠ που είναι 5% με 6% χαμηλότερο από αυτό που διαφορετικά θα μπορούσε να ήταν. Το γεγονός αυτό καθιστά το κόστος των λανθασμένων αποφάσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 πολύ υψηλό».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top