0
Η ποινική δίωξη της Εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή – διακίνηση – χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, βάζει πια σε σοβαρές περιπέτειες και τον Ολυμπιακό.

Η είδηση έσκασε κυριολεκτικά σαν βόμβα και δεν έμοιαζε με τίποτα από αυτά που είχαμε ακούσει. Τώρα πια δεν μιλάμε για μία περιρρέουσα φήμη, που βγήκε από κάποιους που ενδεχομένως θα ήθελαν να βλάψουν επιχειρηματικά ή ηθικά τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, αλλά για κάτι πολύ πιο χειροπιαστό: μία κανονική ποινική δίωξη από την Εισαγγελέα Πειραιά Ειρήνη Τζίβα!

Τώρα πια ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατηγορείται πια και επίσημα για κατοχή – διακίνηση – χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Μία πολύ σοβαρή κατηγορία, που όμοιά της δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς σε άνθρωπο που εμπλέκεται με τον ελληνικό αθλητισμό. Μία κατηγορία που στιγματίζει και βάζει σε περιπέτειες και τον ίδιο τον Ολυμπιακό.

Χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε τις προβλεπόμενες (ποδοσφαιρικές) εξελίξεις που αναμένεται να επιφέρει αυτή η συνταρακτική εξέλιξη και τις παράπλευρες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στους Πειραιώτες.

Κατ’ αρχάς, άμεσα η υπόθεση ανατίθεται σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς που σημαίνει πως πολύ σύντομα ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα κληθεί να απολογηθεί και να αποφασιστεί αν θα του επιβληθούν περιοριστικοί όροι και ποιοι θα είναι αυτοί (προφυλάκιση ή εγγυοδοσία κλπ).

Οι «αθλητικές» συνέπειες θα ξεκινήσουν αν και εφόσον παραπεμφθεί εν συνεχεία στο ακροατήριο με αμετάκλητο βούλευμα. Τότε, εντός 15 ημερών θα εκδοθεί διαπιστωτική πράξη από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού με την οποία θα απαγορεύει στον Βαγγέλη Μαρινάκη, όχι μόνο να είναι πρόεδρος, αλλά ακόμα και απλό μέλος του Δ.Σ. των «ερυθρόλευκων»! Πράγμα που έτσι κι αλλιώς ήδη ισχύει από την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.

Με το αμετάκλητο βούλευμα θα δημιουργηθεί ζήτημα και στην ιδιότητά του ως μέτοχος του Ολυμπιακού, αφού σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο θα υπάρχει κώλυμα στο πρόσωπό του και θα πρέπει να παραδώσει και τις μετοχές του. Διαφορετικά προβλέπεται ανάκληση πιστοποιητικού για την ΠΑΕ.

Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ είναι πως από την εμπλοκή του στην υπόθεση με την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, στον Βαγγέλη Μαρινάκη έχει επιβληθεί μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, όμως πειθαρχικά δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ποινή από δικαστές προς τον Έλληνα εφοπλιστή.

Από εκεί και μετά τον λόγο παίρνει η ΕΠΟ και η Επιτροπή Δεοντολογίας (υπάγεται στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία), η οποία πιθανότατα θα παρέμβει για να επιβάλλει στον Βαγγέλη Μαρινάκη απαγορεύσεις που αφορούν την ενασχόλησή του σε οποιοδήποτε αξίωμα. Με λίγα λόγια δεν θα μπορεί να ασκεί θεσμικά τον ρόλο του και θα κηρυχθεί έκπτωτος.

Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα αφορά το πρεστίζ του Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και αυτό του Ολυμπιακού, ο οποίος πλήττεται κι αυτός ανεπανόρθωτα, αφού ο σύλλογος του Πειραιά συνδέεται για τρίτη φορά - μετά τις υποθέσεις Κοσκωτά, Σαλιαρέλη - με πρόεδρο που έχει σοβαρές δικαστικές περιπέτειες, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν μέχρι και ποινή πολυετούς κάθειρξης. Κι οι υποθέσεις Κοσκωτά, Σαλιαρέλη μπορούν να αποδειχθούν πταίσματα αν αποδειχθούν στοιχεία ενοχής στην ποινική δίωξη που προέκυψε σήμερα.

Το αιώνιο στίγμα που μένει στον λαοφιλή σύλλογο, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο ούτε το εσωτερικό του Ολυμπιακού. Οι αλυσιδωτές εξελίξεις που ενδέχεται να προκληθούν στο εγγύς μέλλον από την κατηγορία «εμπορίας ναρκωτικών» αναμένεται να συνταράξουν τους Πειραιώτες και η διοικητική σταθερότητα που είχαν όλα αυτά τα χρόνια θα μετατραπεί σε ένα κλίμα… αβεβαιότητας για το μέλλον. Η αμηχανία άλλωστε που προκλήθηκε στην πλατιά μάζα του συλλόγου, στο άκουσμα της είδησης, είναι χαρακτηριστική. Και όλα αυτά συμβαίνουν την εποχή της απόλυτης παντοδυναμίας του Ολυμπιακού σε οικονομικό επίπεδο, με βασικό χρηματοδότη τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Για να μην μιλήσουμε για το όνομα και το πρεστίζ του συλλόγου στην Ευρώπη, που οπωσδήποτε θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από την έκταση που παίρνει η εμπλοκή και η ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση. Ήδη τα μεγαλύτερα Μέσα στην Ευρώπη, όπως ο Guardian με εκατομμύρια χρήστες, αναπαράγουν την είδηση που επιχειρούν να αποκρύψουν τα ελληνικά media.

Και μιας και ο λόγος για Ευρώπη, από το κάδρο δεν μπορεί κανείς να βγάλει και την UEFA, η οποία δεν έχει κινηθεί ακόμα για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο για την οποία έχει εκδοθεί βούλευμα.

Τώρα όμως έρχεται ακόμη μία και απείρως σοβαρότερη εμπλοκή του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού με την δικαιοσύνη, γεγονός που ίσως να μην αφήσει αυτή τη φορά ασυγκίνητη την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον σύλλογο του Πειραιά…

Υπενθυμίζεται ότι κάθε άνοιξη οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οφείλουν να καταγράψουν σε επίσημο έγγραφο αν μέλος ή στέλεχος της ομάδας αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατηγορία.

Για να το πούμε λαϊκά τι ακριβώς έγινε σήμερα, από το πουλόβερ έφυγε ένας πόντος, τραβήχτηκε μία κλωστή. Καμιά φορά αυτό αρκεί για να ξηλωθεί όλο το πουλόβερ, που ό,τι κι αν γίνει δεν πρόκειται ποτέ ξανά να είναι το ίδιο...

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top