0
Πρωτοφανής διπλωματικός πόλεμος και μάλιστα κεραυνοβόλος κτά της Ρωσίας  από 17 χώρες, εκ των οποίων οι 14 Ευρωπαϊκές, με αφορμή την υπόθεση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Συνολικά 17 χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα προβούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Οι Βρετανοί σε αντι-ρωσική φρενίτιδα


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας χαιρέτισε την απόφαση των χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή στέλνει σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.

«Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία.

«Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αποφάσισε την απέλαση 60 Ρώσων από τις ΗΠΑ και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

Η Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει 13 Ρώσους διπλωμάτες "σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Βρετανούς εταίρους και τους συμμάχους μας και σε συντονισμό με τις χώρες της ΕΕ", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες που έχουν ταυτοποιηθεί ως πράκτορες ή πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούσαν το διπλωματικό καθεστώς τους προκειμένου να υπονομεύουν την ασφάλεια της χώρας ή να παρεμβαίνουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσθεσε όμως ότι η Οτάβα "παραμείνει δεσμευμένη στον διάλογο και τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα στα οποία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου βρίσκεται, επιβεβαίωσε ότι 14 χώρες-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά να ανακοινώσει τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε ο Τουσκ. Εκτιμάται ότι συνολικά θα απελαθούν περισσότεροι από 30 Ρώσοι διπλωμάτες. Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν από τους ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν αρχικά να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμως όμως οι διπλωμάτες αυτοί είναι διαπιστευμένοι στο Βασίλειο του Βελγίου, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φιλοξενούνται σε βελγικό έδαφος.

Την απόφαση για την απέλασή τους θα έπρεπε να την λάβει η βελγική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε να κάνει ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με μια πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν τότε να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, αφήνοντας για σήμερα την ανακοίνωση των μέτρων από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Μέχρι στιγμής, έχουν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις 14 χώρες της ΕΕ, εκτός της Βρετανίας που έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους.

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωμάτων. Οι διπλωμάτες έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες "είναι το σημαντικότερο πράγμα". Παραδέχτηκε ότι "υπάρχει διπλωματικό κόστος" σε αυτήν την ενέργεια αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας "το αξίζουν".

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη "σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας"

Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.

Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία». Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από την Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.

Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει "πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών", από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. "Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα", είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι "οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης".

Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από την Φινλανδία.

Η Κροατία χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου.

Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.

Η Σλοβακία, τέλος, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι "εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν" καθώς "υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή.

Μόσχα: "Να αναμένετε απάντηση"

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως με «λύπη» του το Κρεμλίνο αναμένεται ν’ απαντήσεις στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και αξιωματούχων από ΗΠΑ και ΕΕ, αναλόγως. Μάλιστα την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 δυτικές χώρες, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top