0
Η Tesco, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόβαλε την πρώτη «χριστουγεννιάτικη» διαφήμιση των εορτών, η οποία είναι γεμάτη από πολυπολιτισμικό και πολυφυλετικό συμβολισμό.


Η διαφήμιση είναι η πρώτη σε μια εκστρατεία με τίτλο «Everyone’s Welcome», στην οποία η εταιρεία στοχεύει να γιορτάσει την «ποικιλομορφία» των ομάδων που «γιορτάζουν» τα Χριστούγεννα – και πιθανώς να στοχεύσει σε ένα ραγδαίως «διαφοροποιημένο» καταναλωτικό κοινό.

Στο διαφημιστικό βλέπουμε μία ποικιλία διαφορετικών οικογενειών και ατόμων, όπως έναν άνδρα Σιχ με το χαρακτηριστικό τουρμπάνι, μια ομάδα μουσουλμάνων γυναικών με hijabs, ένα πιθανώς γκέι ζευγάρι με ένα μωρό, αλλά καθόλου «χριστιανούς» – εκτός αν υποθέσουμε ότι το λευκό χρώμα του δέρματος παραπέμπει στον χριστιανισμό. 

Μία σκηνή που θα έδειχνε κάποια παρέα ανθρώπων σε εκκλησία ή κάποιοι σπίτι με σταυρό ή ακόμη κάποιον ιερέα ή καλόγρια θα φαινόταν λογικό, αλλά τίποτα το εμφανές που παραπέμπει σε χριστιανισμό δεν μπορεί να βρεθεί ούτε στο διαρκείας 30 δευτερολέπτων ούτε σε εκείνο του ενός λεπτού διαφημιστικό.


«Αυτή τη χρονιά, η καμπάνια μας θα γιορτάσει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε κοντά τα Χριστούγεννα και πώς τα τρόφιμα βρίσκονται στην καρδιά όλων», δήλωσε η Alessandra Bellini, επικεφαλής πελατών της Tesco, για την εκστρατεία. «Θέλουμε οι πελάτες μας να γνωρίζουν ότι, όπως και να επιλέγουν να κάνουν τα Χριστούγεννα, και ανεξάρτητα από το τι χρειάζονται, μπορούμε να βοηθήσουμε».

Η διαφήμιση δεν είναι πολύ δημοφιλής με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχουν γελοιοποιήσει την απίστευτη πολιτική ορθότητά της.


Είναι ενδιαφέρον ότι πολλά από τα κορυφαία σχόλια είναι σχετικά με το κρέας χαλάλ, με τους πελάτες να εκφράζουν την οργή τους για την πεποίθησή τους ότι η Tesco πωλεί κρυφά κρέατα που συμμορφώνονται με τις ισλαμικές πρακτικές σφαγής που ορισμένοι κατηγορούν ότι είναι απάνθρωπες.

Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποια προϊόντα έχουν πιστοποιηθεί ως χαλάλ, καθώς τα τέλη που κατευθύνονται υπογείως σε ισλαμικές οργανώσεις διαρρέουν μέχρι σε τζαμιά – και ενδέχεται να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές ομάδες.

Αναμφισβήτητα τα περισσότερα σχόλια στο Twitter, το Facebook και στο YouTube δεν είναι ευνοϊκά.

«Δεν μπορεί πλέον να απολαύσει κανείς μια χριστουγεννιάτικη διαφήμιση χωρίς να έχουμε τις πολυεθνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να προωθήσουν την προπαγάνδα υπέρ της διαφορετικότητας», αναφέρει το πρώτο σχόλιο.


Πρόσφατα η γερμανική αλυσίδα supermarket Lidl δημιούργησε αντιδράσεις για την αφαίρεση του σταυρού από τις συσκευασίες με ελληνικό γιαούρτι.

«Αποφεύγουμε τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων επειδή δεν επιθυμούμε να αποκλείσουμε οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη», είχε δηλώσει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας. «Είμαστε μια εταιρεία που σέβεται την ποικιλομορφία και αυτό εξηγεί το σχεδιασμό αυτής της συσκευασίας».

Την ίδια πολιτική ακολούθησαν και η Nestle και η ΜΕΒΓΑΛ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top