0
Ο βασικός εργολάβος για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F16, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ελλάδα, θα είναι η Lockheed Martin.


Η Lockheed Martin είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή όπλων και εκτιμάται ότι απασχολεί περισσότερα από 97.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. 

Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι κυβερνήσεις μεγάλων κρατών δαπανούν τεράστια ποσά για την άμυνα.

Η τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων ανέβηκε κατά 29,4% μέσα στο 2017, ενώ η συνολική της απόδοση για το 2016 μέχρι σήμερα ξεπερνάει το 20%!

Είναι σαφές ότι είναι θαυμάσιο να βρίσκεσαι σήμερα στην πολεμική βιομηχανία. Υπάρχουν αρκετές συγκρούσεις στον κόσμο για να υποστηριχθούν, εμπορικά, προωθημένα οπλικά συστήματα όπως οι πύραυλοι Hellfire και τα μαχητικά F-35 της Lockheed. 

Ο Ρίτσαρντ Σάφραν, αναλυτής που παρακολουθεί τη Lockheed, είπε ότι είναι πολύ θετικός ως προς τις προοπτικές των μετοχών των αμυντικών βιομηχανιών και πιστεύει ότι ο κλάδος βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου εικοσαετούς κύκλου αυξανόμενων δαπανών.


«Προβλέπονται ουσιαστικές και σταθερές αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες» επισημαίνει ο Σάφραν, διευθυντής έρευνας μετοχών στον όμιλο Buckingham Research.

Αρκεί μια ματιά στα νούμερα της Lockheed για να πειστούμε για τις προοπτικές του κλάδου. Η κερδοφορία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις της Wall Street. Και οι πωλήσεις της εταιρείας έλαβαν σημαντική ώθηση από την εξαγορά της Sikorsky, σε μια συμφωνία ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Sikorsky είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα ελικόπτερα Black Hawk και Marine One.

Η αισιοδοξία της αγοράς φαντάζει λογική δεδομένων των συγκρούσεων που μαίνονται στον κόσμο. Αυτό μεταφράζεται σε συνεχείς και επιταχυνόμενες αμυντικές δαπάνες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και αλλού. Το ένα πέμπτο των πωλήσεων της Lockheed προέρχεται από αγορές του εξωτερικού.

Πόσα ελληνικά αεροσκάφη αφορά η συμφωνία Τραμπ – Τσίπρα

Για παράδειγμα, τον Μάιο οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση πυραύλων Hellfire μαζί με υπηρεσίες εκπαίδευσης και συντήρησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το νέο «υπερόπλο» για τα έσοδα της εταιρείας είναι τα μαχητικά F-35. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προτού ολοκληρώσει συμφωνία ύψους 37 δισ. δολαρίων με έντεκα κράτη, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, για την πώληση τους.

Στη γειτονική Τουρκία το πρώτο F35 παραδίδεται την άνοιξη του 2018 και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν συνολικά παραγγελθεί 4 μαχητικά του τύπου, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν παραδοθεί 24 μαχητικά του τύπου!

Μπορεί ο Tραμπ να έχει χαρακτηρίσει το μαχητικό F-35 ως «πανάκριβο», αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος για την εταιρεία, ο μεγαλύτερος πελάτης της οποίας είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Η βιομηχανία όπλων επωφελείται τα μέγιστα από την απόφαση του Λευκού Οίκου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, καθώς κι από συμφωνίες όπως αυτή με τη Σαουδική Αραβία.

Πέρυσι, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 26%, με παράλληλη αύξηση των εσόδων κατά 17%.

Την εταιρεία διοικεί η σιδηρά κυρία της βιομηχανίας όπλων , η Marillyn Hewson.

Ακολουθούν τα νούμερα της εταιρείας:





  • (Φωτογραφία: AP / Rick Bowmer)


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top