0
Στο πλαίσιο της άσκησης «Stolen Cerberus V», η οποία πραγματοποιήθηκε από 19 έως 28 Απριλίου 2017, με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της 37 Airlift Squadron των ΗΠΑ, εκτελέστηκε αριθμός αλμάτων συντήρησης ημέρα και νύκτα από μεταγωγικά C-130J Hercules.



Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει θεαματικά πλάνα από την έξοδο ομάδας της 31ης ΜΕΕΔ από τη ράμπα του μεταγωγικού C-130-J το οποίο πετάει σε ύψος άνω των 10.000ft πάνω από τη ΖΡ Μεγάρων.

Σημειώνεται ότι ο όρος HALO προέρχεται από ακρωνύμια των λέξεων High Altitude Low Opening. Αναφέρεται συνήθως στα στρατιωτικά άλματα από ύψος 10.000-30.000 ft με την εκτέλεση εναέριου τακτικού σχηματισμού από τα μέλη μιας ομάδας αλεξιπτωτιστών και την ανάπτυξη του θόλου του αλεξιπτώτου σε χαμηλό ύψος.

Η διαδικασία της καθόδου προϋποθέτει την λήψη συγκεκριμένων στάσεων του σώματος αμέσως μετά την έξοδο και κατά τη διάρκεια της πτώσης έτσι ώστε να τηρείται η συνοχή της ομάδας σε κοινό σχηματισμό μέχρι τον εντοπισμό και τη προσγείωση στη ζώνη ρίψης (ΖΡ). Παρόμοια μέθοδος χρησιμοποιείται και στον πολιτικό τομέα η οποία είναι γνωστή και ως skydiving ή freefalling. Πρωτοπόρος στην εκτέλεση τέτοιων αλμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η μονάδα SEAL Team SIX η οποία τελειοποίησε τη μέθοδο.

Στην Ελλάδα η ελεύθερη πτώση ως μέθοδος διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων χρησιμοποιείται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, την 31η ΜΕΕΔ της ΠΑ καθώς επίσης και τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Ναυτικού.

Δείτε το βίντεο με άλμα ελευθέρας της 31 ΜΕΕΔ: 



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top