0
Στις αρχές του 2000 η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α) εισήλθε σε μια νέα εποχή που αφορούσε την αεράμυνα της χώρας. 


Στην αυγή, λοιπόν, του 21ου αιώνα η Π.Α απέκτησε το πλέον υπερσύγχρονο οπλικό σύστημα αεράμυνας και εισήλθε σε μια καινούργια εποχή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων κάτι το οποίο, θα της προσέδιδε τεράστια επιχειρησιακά οφέλη και εν τέλει θα οδηγούσε στην υπεροχή έναντι της Τουρκικής απειλής. Ο λόγος για το οπλικό σύστημα MIM-104 Patriot PAC III, που πραγματικά εκτόξευσε τις ικανότητες θωράκισης της χώρας από κάθε είδους αεροπορική απειλή στα ύψη.

Η 12η Απριλίου 2002 αποτελεί την ημέρα που η Π.Α «πέταξε» σε νέους ουρανούς αλλάζοντας άρδην τα επιχειρησιακά δεδομένα στον συσχετισμό δυνάμεων αεράμυνας. Ενέταξε, το πλέον υπερσύγχρονο Ο/Σ αεράμυνας MIM-104 Patriot PAC III αφού πρώτα το Οπλικό Σύστημα (Ο/Σ) είχε υποστεί εξαντλητικές δοκιμές από το τεχνικό προσωπικό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της, στην Τανάγρα. Αρχικά, παραδόθηκαν τα 6 από τα 36 συστήματα εκτόξευσης PATRIOT που περιλαμβάνει η παραγγελία της ΠΑ προς τον κύριο ανάδοχο, την RΑΥΤΗΕΟΝ.

Η εταιρεία συμμετέχει στην προσπάθεια συμπαραγωγής ως ο υπεύθυνος φορέας για την τελική συναρμολόγηση, έχοντας και την ευθύνη για τη λειτουργική ολοκλήρωση του συστήματος. Οι 6 εκτοξευτήρες που απαιτούνται για κάθε πυροβολαρχία PATRIOT έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι Siemens (ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης), Intracom (ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας), ELFON (καλωδιώσεις), ΜΕΤΚΑ (όχημα-φορέας και σύστημα ανύψωσης), ΕΛΒΟ (οχήματα μεταφοράς εκτοξευτήρων) και ΕΒΟ (κάνιστρα αντιβαλλιστικών πυραύλων).


Οι έξι συνολικά συστοιχίες που παραγγέλθηκαν να αντικατέστησαν το παρωχημένης αξίας σύστημα “NIKΗ”, ενώ το κόστος της παραγγελίας που περιλαμβάνει 296 πυραύλους GEM ανήλθε σε 1.139.000.000 δολάρια. Τρεις ακόμη συστοιχίες του προηγούμενου μοντέλου PAC-2 παραδόθηκαν στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανεισμού, μαζί με 110 πυραύλους ακόμη, οι οποίες όμως τελικά αποσύρθηκαν μετά την παράδοση των παραγγελθέντων συστημάτων.

Oι έξι συστοιχίες συγκροτούν την 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ). Η 350 ΠΚΒ είναι εν καιρώ ειρήνης αναπτυγμένη σε διάφορες περιοχές της χώρας ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας αφενός των ζωτικών μονάδων ενέργειας και παραγωγής και των πόλεων και αφετέρου η κάλυψη των αεροπορικών βάσεων όπως αντίστοιχα και των ετέρων κλάδων δηλαδή του Π.Ν και του Ε.Σ.

Η έδρα της είναι από τον Ιούλιου του 2005 η Αεροπορική Βάση του Σέδες, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Στην 350 στεγάζεται το επιτελείο, οι Μοίρες εφοδιασμού, μεταφορών, συντήρησης εγκαταστάσεων, άμυνας φρούρησης, εξυπηρέτησης προσωπικού, συντήρησης κατευθυνόμενων βλημάτων, το Σμήνος Τ-Η και η Υγειονομική Υπηρεσία. Στην Α/Β Σέδες εδρεύουν επιπλέον και η 23η και 24η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΜΚΒ) καθώς και το 2ο Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ΚΣΠ). Οι Μοίρες της Πτέρυγας που βρίσκονται εκτός Σέδες είναι:

Η 21η ΜΚΒ και το Σχολείο Μετεκπαίδευσης Προσωπικού Αντιαεροπορικής Άμυνας (ΣΜΕΠΑΑ) που εδρεύουν στην Α/Β Κερατέας.
Η 22η ΜΚΒ που είναι αναπτυγμένη στην Α/Β Σκύρου.
Η 25η που εδρεύει στην Α/Β Χρυσούπολης.
Η 26η ΜΚΒ και το 2ο ΚΣΠ που βρίσκονται στην Α/Β της Τανάγρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αποστολή της 350 ΠΚΒ είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση και με την διαρκή συντήρηση των μέσω και των συστημάτων, που διατίθενται με σκοπό την ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή επιχειρήσεων «Αποστολών Ενεργού Αεράμυνας και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης» οποτεδήποτε απαιτηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.


Με άλλα λόγια, αποστολή της 350 ΠΚΒ είναι η από αέρος εξασφάλιση των νευραλγικών σημείων της πατρίδας μας από κάθε είδους αεροπορική απειλή όπως είναι η αποστολή καταστολής εχθρικής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defense), η απόκτηση αεροπορικής υπεροχής (Air Superiority), οι αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, κατάδειξης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR, Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance), εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS, Close Air Support), βομβαρδισμού (Air raid) και τέλος εναντίον τακτικών βαλλιστικών βλημάτων (ΤΒMs Tactical Ballistic Missiles). 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το σύστημα Patriot είναι ένα μεγάλου βεληνεκούς και παντός καιρού σύστημα Αεράμυνας για την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων cruise και εξελιγμένων αεροσκαφών. Αναπτυγμένο, από δέκα χώρες ανα τον κόσμο και δοκιμασμένο σε συνθήκες πολέμου, υπόσχεται να βοηθήσει ενεργά στην άμυνα της πατρίδας μας αποτρέποντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε εχθρική επιβολή. Το Ο/Σ ΜΙΜ-104 Patriot είναι ένα πλήρες κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλων αποστάσεων σχεδιασμένο να επιχειρεί σε περιβάλλον ισχυρών Ηλεκτρονικών Παρεμβολών με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα.

Συγκεκριμένα το Ο/Σ έχει την δυνατότητα να εμπλέκει τους παρακάτω στόχους:

Αεροσκάφη και Ελικόπτερα
Τακτικούς Βαλλιστικούς Πυραύλους
Βλήματα cruise.
Βλήματα Anti Radiation
Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Τα κύρια συγκροτήματα που διαμορφώνουν το ελληνικό σύστημα είναι:

Το Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών (ΚΣΠ) ή Information and Coordination Central (ICC).
Ο Σταθμός Ελέγχου Εμπλοκών το γνωστό ECS (Engagement Control Station).
Το Radar Set- RS.
Το συγκρότημα Κεραιών (Αntenna Mast Group, AMG).
H Moνάδα παροχής Ισχύος (Electronical Power Plant, EPP).
Το συγκρότημα Αναμετάδωσης Επικοινωνιών (Communication Relay Group, CRG).
Tους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Station, LS).
To Kατευθυνόμενο Βλήμα Patriot (Guided Missile, GS)
Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών. Το ΚΣΠ είναι το υψηλότερο κλιμάκιο διοίκησης του συστήματος ΜΙΜ-104 Patriot. Συνεργάζεται και συντονίζει μέχρι και 12 μονάδες Πυρός. Δεν διαθέτει το ίδιο ραντάρ αλλά μέσω UHF, DATA LINK, λαμβάνει εικόνα των Radars των Μονάδων Πυρός (ή άλλων Radar με την κατάλληλη διασύνδεση, είναι η λεγόμενη δικτυοκεντρική άμυνα, θα το αναλύσουμε παρακάτω). Επανδρώνεται με τριμελές πλήρωμα.


Σταθμός Ελέγχου Εμπλοκών. Αποτελεί το Επιχειρησιακό Κέντρο ελέγχου Πυρός της Μονάδας Πυρός μέσω του οποίου ελέγχονται τα Radar και οι σταθμοί εκτόξευσης. Έχει δυνατότητα διασύνδεσης με ανώτερα κλιμάκια ενώ στελεχώνεται από τριμελές πλήρωμα.


Radar AN/MPQ-53 τύπου Ενεργής Φασικής Διάταξης (Phased Array), είναι μη επανδρωμένο και εκτελεί τις λειτουργίες Έρευνας, Αποκάλυψης, Διευκρίνησης και Παρακολούθησης μέχρι 100 ιχνών καθώς και εμπλοκής 9 στόχων ταυτόχρονα, εντός τομέα 120 μοιρών και σε αποστάσεις από 3 χιλιόμετρα το ελάχιστο έως 170 το μέγιστο. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα αντιπαρεμβολικά συστήματα και με πολύ μεγάλη διακριτική ικανότητα, γεγονός που του επιτρέπει να ανιχνεύει και να εμπλέκει στόχους μικρής διατομής ραντάρ (RCS) με πιθανότητες κατάρριψης που ξεπερνούν το 80% με την εκτόξευση ενός βλήματος και ανω του 95% με την εκτόξευση δύο βλημάτων σε αποστάσεις κάτω των 55 χλμ.


Συγκρότημα Κεραιών. Χρησιμοποιείται για την ασφαλή διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων συστημάτων.


Μονάδα Παροχής Ισχύος. Χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση ηλεκτροδότησης του συστήματος.


Συγκρότημα Αναμετάδοσης Επικοινωνιών. Έχει ως αποστολή, την επιπλέον επέκταση της απόστασης επικοινωνίας του δικτύου UHF της Πυροβολαρχίας.


Σταθμός Εκτόξευσης. Είναι υπεύθυνοι για την ασφαλή μεταφορά και εκτόξευση των βλημάτων.


Κατευθυνόμενα Βλήματα. Είναι διαφόρων τύπων όπως GEM, STANDARD και SOJC.


Τα συγκροτήματα υποστήριξης του Ελληνικού Συστήματος ΜΙΜ-104 Patriot του τομέα υποστηρίξεως των μοιρών περιλαμβάνουν:

Το Συγκρότημα Συντήρησης Πυροβολαρχίας.
Το Συγκρότημα Συντήρησης Μονάδων Πυρός.
Το όχημα Μεταφοράς Μικρών Ανταλλακτικών.
Το όχημα Μεταφοράς Μεγάλων Ανταλλακτικών.
Το όχημα Μεταφοράς Βλημάτων.
Η 350 ΠΚΒ χρησιμοποιεί πλήθος εκπαιδευτικών συσκευών που αυξάνουν τις ικανότητες των χειριστών τους ακόμα και στα πιο απαιτητικά σενάρια και παράλληλα εξοικονομούν οικονομικούς πόρους. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν:
Τον Εξομοιωτή Patriot- PCOFT (Patriot Conduct of Fire Trainer).
Το συγκρότημα Τεχνικής Εκπαίδευσης- IVT (Interactive Video Training).
H τυπική ανάπτυξη της Μονάδας Πυρός περιλαμβάνει:

Την περιοχή ελέγχου πυρός στην οποία αναπτύσονται το Radar, o Σταθμός Ελέγχου Εμπλοκών, το Συγκρότημα Κεραιών και η Μονάδα Παροχής Ισχύος.
Την περιοχή εκτόξευσης, στην οποία αναπτύσονται οι έξι μονάδες εκτόξευσης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το οπλικό σύστημα έχει την δυνατότητα να τεθεί σε κατάσταση ready to fire εντός 45 λεπτών από την στιγμή που θα τεθεί σε θέση μάχης.

Το οπλικό σύστημα είναι Αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως από την εταιρία RAYTHEON. Εισήλθε, σε παραγωγή το 1981 ενώ η σχεδίαση του συστήματος είχε ξεκινήσει από το 1976. Από το Μάρτιο του 1985 άρχισε ένα πρόγραμμα βελτίωσης για την ενσωμάτωση ATM – Αντιβαλλιστικής Πυραυλικής Δυνατότητας, έτσι ώστε το σύστημα να μπορεί να παρέχει προστασία ενάντια σε πυραύλους, όπως ο SS-12M, ο SS-21 και ο SS-23. Το πρόγραμμα PAC-1 που περιελάμβανε τροποποιήσεις στο λογισμικό του ραντάρ και ακολουθήθηκε από το πρόγραμμα PAC-2 με ενισχυμένη δυνατότητα ATM.


Ύστερα από τον Πόλεμο του Κόλπου ολοκληρώθηκε το QRP (Quick Responce Program – Πρόγραμμα Ταχείας Αντίδρασης) συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου ECS των εκτοξευτών M901 σε μεγαλύτερες αποστάσεις όταν έχουν σκοπό τη μεγαλύτερη κάλυψη και βελτιώσεις στο ραντάρ MPQ-53. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε τους πρώτους PATRIOT Advanced Capability-2 (PAC-2) Guidance Enhanced Missile (GEM) τον Φεβρουάριο του 1995. Ο GEM ενσωματώνει βελτιώσεις στο πρόσθιο μέρος του υποδοχέα του πυραύλου PAC-2 για την ενίσχυση της αποδοτικότητάς του και της φονικότατης του ενάντια στους βαλλιστικούς πυραύλους κλάσεως SCUD.

Η βελτιωμένη έκδοση PAC-2 που έχει εγκατασταθεί στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και σε άλλες χώρες βασίζεται στον ίδιο τρόπο λειτουργίας, ενώ η έκδοση PAC-2 GEM+ (Patriot Advanced Capability Phase 2 Guided Enhanced Missile Plus) διαθέτει βελτιωμένο λογισμικό, radar και άλλες μετατροπές που βελτιώνουν την ακρίβειά του.

Η πλέον εξελιγμένη έκδοση του συστήματος, η PAC-3, προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο την αναχαίτιση πυραύλων και αεροσκαφών. το σύστημα ονομάζεται “hit-to-kill”, δηλαδή στόχος του είναι να χτυπήσει το στόχο και όχι να εκραγεί σε μικρή απόσταση. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί μικρές ρουκέτες για την πλοήγησή του, σε αντίθεση με τα πτερύγια, ενώ διαθέτει το δικό του radar που τον βοηθά να ανιχνεύει συνεχώς τη θέση του στόχου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αντιθέτως, η έκδοση PAC-2 βασίζονται στο radar εδάφους, πρακτική που αποδεικνύεται αποτελεσματική στην περίπτωση των αεροσκαφών, όχι όμως και για τους πυραύλους.

Τα κρίσιμα μεγέθη για την επίτευξη μεγάλης εμβέλειας εντοπισμού είναι η μέση ισχύ εκπομπής του πομπού του ραντάρ και οι διαστάσεις της χοάνης του ραντάρ (antenna aperture). Είναι συνεπώς αντιληπτό ότι η χρήση χαμηλών συχνοτήτων και το μεγάλο μέγεθος της κεραίας είναι απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη ανάλογων επιδόσεων. Να σημειωθεί, πως το AN/MPQ-53 του ΜΙΜ-104 Patriot λειτουργεί στην G Band 4-6 GHz. H τελευταία επιλέχθηκε ως συμβιβασμός μεταξύ της καλύτερης απόδοσης και μεγαλύτερης εμβέλειας των χαμηλότερων συχνοτήτων D/E/F (1-2, 2-3, 3-4 GHz) ζώνης στην έρευνα και στον εντοπισμό στόχων καθώς και της υπεροχής σε εγκλωβισμό και ιχνηλάτηση στόχων για καθοδήγηση βλημάτων των υψηλότερων συχνοτήτων Η, I κα J.

ΤΟ PATRIOT ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Όπως προαναφέραμε και στην αρχή, η Π.Α πραγματικά απέκτησε ένα Ο/Σ που «απογείωσε» τις ικανότητες αεράμυνας. Την «καρδιά» των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων αποτελεί η ζεύξη δεδομένων, η οποία ενώνει κάτω από μια ενιαία στέγη συντονισμού και μεταφοράς πληροφοριών τα Ο/Σ που την χρησιμοποιούν. Αυτή την στιγμή στο ελληνικό οπλοστάσιο υπάρχουν οι εξής ζεύξεις δεδομένων: Link 11B, Link 11A και Link 16 ενώ με το Ο/Σ HAWΚ γίνεται και μέσω πρωτοκόλλου ATDL-1.

Αυτές τις ζεύξεις δεδομένων, τις διαθέτουν αυτή την στιγμή από μεριάς Π.Ν οι εκσυγχρονισμένες Φ/Γ “S” και οι Φ/Γ “MEKO 200HN”, από πλευράς Ε.Σ οι πυροβολαρχίες ΜΙΜ-23Β Improved Hawk και τα V-SHORAD ASRAD HELLAS ενώ από Π.Α τα ΑΣΕΠΕ Erieye EMB-145H, τα SHORAD Crotale NG, τα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής, (θα ακολουθήσει παρουσίαση σε νέο μας άρθρο) ενώ οι ΜΚΒ της 350 ΠΚΒ θα το αποκτήσουν μέχρι τα τέλη του Μαϊου, ήδη έχουν παραληφθεί οι συσκευές.

TΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ;

Πρώτον, πως οι συστοιχίες έχουν πλήρη εικόνα των αεροπορικών απειλών καθώς τα ΑΣΕΠΕ ή τα ΚΕΠ μεταφέρουν την εικόνα και σε όλα τα άλλα Ο/Σ και συνεπώς αυτό συνεπάγεται πως τα ραντάρ όλων των υπόλοιπων Ο/Σ να λειτουργούν σε παθητική λειτουργία. Για παράδειγμα μπορεί μια ΜΚΒ Patriot να πραγματοποιήσει βολή κατά στόχου τον οποίο της έχει υποδείξει το Σύστημα Αεράμυνας, ανοίγοντας μόνον στιγμίαια τον πομπό με φωτισμό του στόχου σε μορφή δέσμης, χωρίς το σύστημα αυτοπροστασίας του εχθρικού Α/Φ να το έχει προειδοποιήσει ότι έχει γίνει εγκλωβισμός από το Patriot.

Σε μια άλλη περίπτωση, μέσω της εικόνα των radar του ΑΣΕΠΕ ή των ΚΕΠ που έχουν εγκλωβίσει στόχο εκτός της εμβέλειας του ραντάρ του Patriot, μπορεί να γίνει βολή αμέσως μόλις περάσει εντός της ζώνης κάλυψης του αντιαεροπορικού συστήματος. Ειδικά η συνεργασία Patriot και ΑΣΕΠΕ μπορεί να αποδώσει θεαματικά εφόσον το δεύτερο μπορεί να καλύψει νεκρούς τομείς αλλά και περιοχές όπου μπορεί να υπάρχει έντονη εχθρική δραστηριότητα, τις οποίες δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει ο αισθητήρας των Patriot.

Επίσης, το άλφα και το ωμέγα στις επιχειρήσεις αεράμυνας είναι η αλληλοκάλυψη όλων των εμπλεκόμενων συστημάτων. Με άλλα λόγια, να μην υπάρχουν νεκροί τομείς, όπου «δεν βλέπει» κάποιο Ο/Σ . Γι’ αυτό και ΜΚΒ είναι ανά δύο ταγμένες και περιμετρικά αυτών βρίσκονται και άλλα Ο/Σ είτε της Π.Α είτε ετέρων κλάδων για να υπερκαλύπτουν τις 360 μοίρες αλλά και για να μπορούν να αναχαιτίσουν ακόμα και επιθέσεις κορεσμού, όπου τα βλήματα του εχθρού θα πρέπει να αναχαιτιστούν άμεσα.

Επίσης, σημαντικό είναι πως την εικόνα του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου την μοιράζονται και οι μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σχηματισμός Φ/Γ έχει πλήρη εικόνα των εναέριων απειλών όχι μόνον για την περιοχή που βρίσκεται αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο. Φυσικά, αυτό δεν απαλείφει το πρόβλημα άμυνας περιοχής που υφίσταται… Η πλέον όμως σημαντική δυνατότητα είναι η παθητική λειτουργία του Ο/Σ που πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι αόρατο ενώ σε συνδυασμό με την δυνατότητα του να βάλει και να μετακινήσει χάρις της ευκινησίας του, το καθιστά πολλαπλασιαστή ισχύος.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα βασικά χαρακτηριστικά του συνοψίζονται ως ακολούθως:

Ευκινησία λόγω του ότι είναι πλήρως αυτοκινούμενο.
Μεγάλη Μάζα Πυρός (ταυτόχρονες εμπλοκές: 9 βλήματα σε πτήση εκ των οποίων 3 σε τελική φάση)
Ελάχιστο Χρόνο Αντίδρασης για ΑΒΤ/ΤΒΜ
Παρακολούθηση 100 ιχνών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top