0
Η ΜΥΑ/ΛΣ αποτελεί την Εθνική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, με ειδίκευση το θαλάσσιο περιβάλλον. 



Νίκος Νικολογιάννης

Οι άνδρες που την απαρτίζουν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το δυσκολότερο σχολείο επιλογής στην Ελλάδα και καθώς υπηρετούν σε Σώμα Ασφαλείας, έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν αληθινές επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης. Συνδυάζουν δηλαδή τα καλύτερα δύο κόσμων, αυτά που καμία άλλη μονάδα στην Ελλάδα δεν συνδυάζει. 

Είναι εξουσιοδοτημένη για την διενέργεια νηοψιών, επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, διάσωσης ομήρων, την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας  σε θαλάσσιο περιβάλλον και την εκτέλεση εξειδικευμένων καταδυτικών δραστηριοτήτων έως τα 120 μέτρα. 

Η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων της ΜΥΑ/ΛΣ συμμετέχει στην Δύναμη ΔΕΛΤΑ (Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) που υπάγεται στον Α/ΓΕΕΘΑ και είναι επιφορτισμένη με την διενέργεια διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων σε περίοδο πολέμου. 

Η ΜΥΑ/ΛΣ, συμμετέχει, ως επιχειρησιακός βραχίονας, μαζι με την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ/ΕΛΑΣ) στη Συντονιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων Εσωτερικής Ασφάλειας (ΣΥΔΚΕΑ) η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και αποτελεί την Εθνική Αρχή της Χώρας για την αντιμετώπιση σοβαρών τρομοκρατικών ενεργειών ή απειλών σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Τα στοιχεία αυτά έπεισαν τους Αμερικανούς πριν απο 3 χρόνια και αποφάσισαν να προβούν στην μόνιμη παραμονή US Navy Seals στην Μονάδα με σκοπό να αναπτύξουν τις δυνατότητες της. 

Η ΜΥΑ αποτελεί την μοναδική μονάδα στον κόσμο που έχει αυτό το προνόμιο χωρίς η χώρα στην οποία ανήκει να συνδράμει τις ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις. Επίσης, η ΜΥΑ ανανέωσε το σύνολο του εξοπλισμού της – αμάξια, σκάφη, ατομικό οπλισμό, επικοινωνίες, υλικά εκπαίδευσης, ομαδικά υλικά, διαβαθμισμένα υλικά, rebreather – πριν από 3 χρόνια, ύστερα από πρωτοβουλία και υλοποίηση των νέων αξιωματικών της. 

Έχει στην διάθεση της απο τις καλύτερες κάλτσες για ειδικές επιχειρήσεις μέχρι τις πιο εξελιγμένες επικοινωνίες. Πέραν όλων αυτών διέπεται απο ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα ζήλευε κάθε άνδρας ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Αρμοδιότητα της ΜΥΑ/ΛΣ είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο οι Ειδικές Επιχειρήσεις. τίποτα άλλο. Ούτε μεταγωγές, ούτε πύλη, ούτε επιδείξεις. Γιατι τότε οδεύει προς αφανισμό;

Όσοι είναι έξω απο τον χορό νομίζουν πως οι πολιτικοί είναι επικίνδυνοι και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους ανωτάτους. Για όσους, λίγους, είναι εντός του χορού και έχουν καταφέρει να ενδιαφέρονται ακόμα για το αντικείμενο της δουλειάς τους – παρά το ότι μπορεί να έχουν στείλει την οικογένεια τους στην επαρχία και να κοιμούνται εντός των μονάδων για να μην πληρώνουν νοίκι, ότι μπορεί να ξεσκατίζουν τα σκυλιά των πλουσίων και να φουσκώνουν μπαλόνια σε παιδικά πάρτυ για να ζήσουν την 6μελή οικογένεια τους – γνωρίζουν πως η αλήθεια είναι άλλη. Δεν νοιάζεται κανείς, όχι μόνο οι πολιτικοί. Κανείς.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η ΜΥΑ/ΛΣ οδεύει προς τον αφανισμό.

Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί τα τελευταία χρόνια για να γίνει Σχολείο Ειδικών Επεμβάσεων και να επανδρωθεί η ΟΕΕ με νεους βατράχους. Θα πολεμάνε οι 50αρηδες σε λίγο. Υπάρχουν στελέχη που περιμένουν 6 χρόνια κοιτάζοντας τον τοίχο. Υπάρχουν στελέχη που χάσαν το νεφρό τους καθώς περιμέναν και δεν θα μπουν ποτέ στην Ομάδα. Ποια είναι η δικαιολογία για αυτήν την υπαρξιακή απειλή για την ΜΥΑ, πέραν της αρρώστιας συγκεκριμένων ανθρώπων;

Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το καθεστώς διοικητικής αυθαιρεσίας που αγγίζει τα όρια της ανωμαλίας και έχει ισοπεδώσει το ηθικό των στελεχών. Δεν μιλάνε όμως οι βάτραχοι – έχουν μάθει να υπομένουν.

Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί που δεν τηρείται ούτε γράμμα από το νομικό πλαίσιο που διέπει την εσωτερική λειτουργία της Μονάδας, με συγκεκριμένες ευθύνες με αποτέλεσμα την πλήρη απαξία των θεσμών στα μάτια των νέων στελεχών.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την διαρροή Υπηρεσιακών εγγράφων στο πλαίσιο των πλέον βρώμικων παιχνιδιών στην χώρα.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται γιατί οι διωκόμενοι και εκβιαζόμενοι υπαξιωματικοί είναι πάνω απο όλα βάτραχοι και οι πλέον αποτελεσματικοί στην Χώρα σε επιχειρήσεις. Όσο μας βγάζουν ασπροπρόσωπους – ποιος νοιάζεται για αυτούς και για το τι συμβαίνει όταν γυρίσουν στο στρατόπεδο.

Πρέπει να γυρίσουμε σε φέρετρα για να νοιαστούν για την Μονάδα;

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top