0
Παραδίδονται από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke στο ΠΝ μέσω τρίτης χώρας.


Την ίδια στιγμή, έρχεται και η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια(νμ).

Οι δυνατότητες του ΠΝ θα αναβαθμιστούν κατακόρυφα καθώς πλέον η ανάσχεση της Τουρκίας αποτελεί στρατηγικό στόχο ακόμη και για τις…ΗΠΑ! Ποια είναι η «τρίτη χώρα» που θα μας τα παραχωρήσει είναι ένα μυστήριο…

Η αμερικανική ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη μέχρι το 2025.

Συνεπώς δεν θέλουν η ερντογανική Τουρκία να γίνει ανεξέλεγκτη και να ξεφύγει υπέρ του δέοντος στους στρατιωτικούς συσχετισμούς.

Το τουρκικό Ναυτικό ήδη έχει θέσει σε κίνηση τα δικά του σχέδια για την ναυπήγηση της τουρκικής υπερ-φρεγάτας TF-2000 που σε διαστάσεις θα είναι παρόμοια με τα αμερικανικά σκάφη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα τουρκικά πλοία θα έχουν μήκος 147μ., πλάτος 18μ, πλήρωμα 220 ατόμων και εκτόπισμα μεταξύ 7.000 και 8.000 τόνων!

Θα είναι δηλαδή κατά τι μικρότερα από τα Burke και φυσικά θα έχουν δυνατότητες Αεράμυνας περιοχής με βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, έως και 150 χλμ.

Ήδη όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ χτες, έγινε η καθέλκυση και της 4ης τουρκικής κατασκευής κορβέτας κλάσης MILGEM με την ονομασία F514 TCG KINALIADA, δείγμα του τουρκικού οράματος για κυριαρχία σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.

Η προμήθεια επομένως των αμερικανικών σκαφών είναι η μόνη που θα μπορέσει να δώσει μια αίσθηση ισορροπίας στον τομέα των μεγάλων σκαφών σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο και λέμε «αίσθηση» καθώς το τουρκικό Ναυτικό θέλει τουλάχιστον 6 τέτοιες φρεγάτες.

Από την άλλη τα Burke πλέοντας με τη συνοδεία μιας και μόνο φρεγάτας “S” ή ΜΕΚΟ και του ανεφοδιαστικού πετρελαιοφόρου του Στόλου «Προμηθέας» μπορούν να διασφαλίσουν ουσιαστικά «απεριόριστο» χρόνο παραμονής στο Ν.Α. Αιγαίο και πιο πέρα προς την Κύπρο ελέγχοντας όλο τον εναέριο χώρο χάρη στο πανίσχυρο ραντάρ SPY-1 δημιουργώντας συνθήκες ναυτικής και αεροπορικής απαγόρευσης στον αντίπαλο.

Αυτό γιατί ο οπλισμός των σκαφών βασίζεται στον κάθετο εκτοξευτή Mk 41 των 90 θέσεων ο οποίος μπορεί να βάλει μια μεγάλη ποικιλία όπλων από αντιαεροπορικά βλήματα RIM-66M Standard, ESSM μέχρι και βλήματα cruise Tomahawk…

Το ποιο ακριβώς βλήμα από τις εκδόσεις του RIM-66M Standard θα πάρει το ΠΝ είναι θέμα διαπραγματεύσεων και αμερικανικής αποδέσμευσης αλλά οι επιμέρους εκδόσεις που ανήκουν στη γενική περιγραφή ωε RIM-66M δηλαδή οι SM-1MR και SM-2MR παρέχουν εμβέλεια μεταξύ 74 και 167 χλμ, μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 24 χλμ. και ταχύτητα στόχου τα 3,5 mach.

Βασικός αισθητήρας των πλοίων είναι το ραντάρ SPY-1D το οποίο ανήκει στην κατηγορία των παθητικών συστημάτων διάταξης φάσης.

Έχει ισχύ περί τα 6 MW, και είναι ικανό να πραγματοποιεί έλεγχο, ιχνηλάτιση και κατεύθυνση των Α/Α βλημάτων ταυτόχρονα, παρακολουθώντας μέχρι 100 στόχους σε απόσταση 200 και πλέον χλμ.

Τα σκάφη όμως μπορούν να επιχειρήσουν και μόνα καθώς έχουν τον κατάλληλο ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό και στην περίπτωση που γίνει προσθήκη υποστέγου ελικοπτέρου, τότε τα ελικόπτερα θα μπορούν να παρέχουν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας κατά των τουρκικών υποβρυχίων, δρώντας ταυτόχρονα ως αισθητήρες στοχοποίησης πέρα του Ορίζοντα για τα βλήματα Harpoon.

Να σημειωθεί πως τα σκάφη θα μπορέσουν να δεχθούν και τον πύραυλο NSM –είναι συμβατός με τον Mk 41 στις νορβηγικές φρεγάτες κλάσης Fridtjof Nansen με εμβέλεια 180 χλμ.

Από χτες 4 έως 7 Ιουλίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Κατά την παραμονή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί στις 5 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps.

Επίκεντρο της διαπραγμάτευσης η Σούδα και η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας…



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top