0
Ανάρπαστες έγιναν στο διαδίκτυο, οι φωτογραφίες από την μετάβαση και άφιξη των F-4E AUP Phantom II της 338 Μοίρας στην διεθνή αεροπορική διοργάνωση RIAT (Royal International Air Tattoo) στη Μεγάλη Βρετανία.


Το ζευγάρι των Phantom προσγειώθηκε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Fairford, όπου συγκεντρώνονται μαχητικά, μεταγωγικά, εκπαιδευτικά και ιστορικά αεροσκάφη από ολόκληρο το κόσμο στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης που διοργανώνεται σε ετήσια βάση.


Πρόκειται για το «01508» το οποίο διαθέτει νέο επετειακό διάκοσμο στο κάθετο σταθερό και στις απορριπτόμενες δεξαμενές καυσίμου και το «01619» το οποίο έχει ρόλο συνοδευτικού α/φους. Ο σχηματισμός των Phantom απογειώθηκε το πρωί από την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα και προσγειώθηκε μετά από πτήση περίπου 60 λεπτών στην Ιταλία στην αεροπορική βάση του Aviano .


Η συγκεκριμένη βάση αποτελεί όπως είναι γνωστό έναν γνώριμο ενδιάμεσο σταθμό για μαχητικά της ΠΑ που συμμετέχουν σε ασκήσεις και air show στην Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της προσγείωσης, Plane spotters αποθανάτισαν την προσέγγιση, ενώ ο συγκυβερνήτης- RIO του «01619» επέδειξε υπερήφανα την Ελληνική σημαία μέσα από το πιλοτήριο στην πίσω θέση.

Τα μαχητικά της 338Μ παρέμειναν για λίγες μόνο ώρες στο Aviano για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και εν συνεχεία, αποχώρησαν για τον τελικό προορισμό τους στη Μεγάλη Βρετανία.


Η παρουσία των Phantom στο Air Tattoo αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το κοινό καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες-χρήστες που εξακολουθούν να διατηρούν σε υπηρεσία το θρυλικό δικινητήριο μαχητικό της McDonell Douglas το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για χρήση από αεροπλανοφόρα, ως αναχαιτιστικό για λογαριασμό του αμερικανικού Ναυτικού.


Η ιδιαιτερότητα των Phantom της ΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι απέκτησαν προηγμένες επιχειρησιακές ικανότητες ανάλογες με αυτές μαχητικών 4ης γενιάς, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού που απέδωσε καρπούς το 2004.  Το πρότυπο  F-4E PI2000 AUP  αποτελεί την πλέον εξελιγμένη έκδοση του F-4 σε ολόκληρο το κόσμο με ραντάρ APG-65GY, προηγμένη διαμόρφωση πιλοτηρίου, ικανότητα βολής ΑΙΜ-120Β AMRAAM, πιστοποίηση ατρακτηδίου σκόπευσης LITENING II, σε συνδυασμό με χρήση όπλων κατευθυνόμενων με λέιζερ GBU και προηγμένο διασπορέα υποπυρομαχικών STAND OFF τύπου AFDS (Autonomous Free-flight Dispenser System).

Υπό αυτήν την έννοια τα ελληνικά Phantom παραμένουν πλήρως αξιόμαχα και ικανά για διεξαγωγή σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απανταχού φίλους της Αεροπορίας, καθώς υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στους ουρανούς του Αιγαίου ενταγμένα στην 338 Μοίρα «ΑΡΗΣ» και την 339 Μοίρα «ΑΙΑΣ».


Το πτητικό πρόγραμμα θα διεξάγεται καθημερινά  το τριήμερο 14-15-16 Ιουλίου στο Air Tattoo και θα περιλαμβάνει πλούσιο θέαμα με μαχητικά F-16ΑΜ, Tornado IDS/ECR, Eurofighter EF2000, JAS-39 Gripen, Mirage-2000D, Rafale, Aplha Jet, L-159 ALCA, M-346 Master, C-27J Spartan, F-5E Tiger II, Su-27 Flanker, F-22A Raptor, F-15C Eagle, F-15E Strike Eagle, F-16C (USAFE), F-16C (Thunderbirds), CV-22B Osprey, C-130J Hercules, KC-135R αλλά και ιστορικά αεροσκάφη θρύλους όπως το B-17 Flying Fortress.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top