0
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της κατασκευής της έκτης πυραυλακάτου (“Ρ72 Καραθανάσης”) στα ναυπηγεία Ελευσίνας.



Εκτιμάται ότι το σκάφος δύναται να παραδοθεί στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητες δοκιμές εν όρμω και εν πλω στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, στη παρούσα φάση τοποθετούνται τα απάρτια των συστημάτων (σύστημα μάχης, επικοινωνίες κτλ) και γίνονται οι αρχικές δοκιμές ανά σύστημα. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα θετική διότι όπως δείχνουν μέσα στο 2018 το Π.Ν θα εντάξει μια υπέρσυγχρονη μονάδα κρούσεως επιφανείας στον Στόλο.

Σε ότι αφορά το 7ο πλοίο (“P73 Βλαχάκος”) έχουν ήδη παραληφθεί όλα τα απάρτια των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων και έχει ξεκινήσει πολύ αρχικό στάδιο οι εργασίες κατασκευής του σκάφους. Τα πλοία αναμένεται να φέρουν τα κορυφαία βλήματα επιφανείας επιφανείας Exocet Block 3 μέγιστης εμβέλειας 180 χιλιομέτρων διαθέτοντας τριπλάσιο βεληνεκές και διπλάσιο φόρτο από τα υφιστάμενα ΤΠΚ Combattante. Άξιο αναφοράς είναι και το πρωραίο αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 κατευθυνόμενα βλήματα ικανά να εμπλέκουν χαμηλά ιπτάμενους στόχους και εχθρικά κατευθυνόμενα βλήματα προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή προστασία στο πλοίο.

Η απόκτηση του 6ου και το 7ου είναι εξαιρετικά σημαντική σε μια περίοδο όπου το Π.Ν αντιμετωπίζει πληθώρα σύνθετων απειλών και πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει παλαιές μονάδες επιφανείας. Για την εξέλιξη των εργασιών κομβική είναι η συμμετοχή του Ναυτικού Κλιμακίου Ελευσίνας μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας του Π.Ν της οποίας το προσωπικό εργάζεται νυχθημερόν για την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών.

Ως προς το οικονομικό σκέλος των εργασιών ήδη έχουν δοθεί 40 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών στο 6ο και 7ο ΤΠΚ ενώ το σύνολο των εργασιών συντονίζεται από το ΓΕΝ και ειδικότερα από το Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας. Από το προαναφερθέν ποσό το ΓΕΝ έχει αναλάβει τις πληρωμές και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, καθώς και την αγορά των υλικών, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top