0
Με τα σημερινά δεδομένα η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200ΗΝ είναι μονόδρομος για το ΠΝ δεδομένου ότι χρήματα για τη ναυπήγηση νέων φρεγατών δεν υπάρχουν και ούτε πρόκειται να υπάρξουν στο εγγύς μέλλον.



Το ερώτημα είναι πόσο εκτεταμένη θα είναι η αναβάθμιση, πόσο θα κοστίσει και πότε θα ξεκινήσει. Ιδανικά, το όποιο πακέτο αναβάθμισης επιλεγεί θα πρέπει να είναι εκτεταμένο και να περιλαμβάνει το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, τους αισθητήρες, τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα οπλικά συστήματα, έτσι ώστε τα αναβαθμισμένα πλοία να παραμείνουν σε υπηρεσία για το επιθυμητό χρονικό διάστημα των 15-20 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το ΥΠΕΘΑ έχει προϋπολογίσει το ποσό των € 400 εκατομμυρίων, δηλαδή € 100 εκατομμύρια ανά πλοίο, κάτι που σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, είναι αρκετό για την αναβάθμιση του συστήματος διοίκησης και ελέγχου, των αισθητήρων και των ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά όχι των οπλικών συστημάτων.

Έτσι, στον τομέα του συστήματος διοίκησης και ελέγχου υπάρχει η επιλογή της Saab (με το σύστημα 9LV Mk.3E) ή το σύστημα TACTICOS, το οποίο εξοπλίζει σήμερα τις περισσότερες μονάδες του ΠΝ.

Ομοίως για το ραντάρ υπάρχει η επιλογή του SMART-S Mk.2 ή μια αναβαθμισμένη έκδοση του ραντάρ MW-08. Ωστόσο το ενδιαφέρον του ΠΝ φαίνεται να τραβά και το ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης, ελέγχου και διαχείρισης μάχης AEGIS της Lockheed Martin, καρδιά του οποίου είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου AN/SPY-1.


Σήμερα το AEGIS αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία έχει χτιστεί η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, καθώς και η ισχύς προσβολής των πλοίων επιφανείας του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το σύστημα εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1983 ταυτόχρονα με το USS Ticonderoga (CG-47). Αργότερα με το σύστημα AEGIS εφοδιάστηκαν και τα πλοία κλάσης Arleigh Burke (εκτός από τα πλοία κλάσης Ticonderoga και Arleigh Burke το AEGIS έχει τοποθετηθεί και σε άλλες κλάσεις πλοίων ανά τον κόσμο).

Το AEGIS έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ιχνήλασης χερσαίων, εναερίων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων στόχων. Ουσιαστικά, όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα του πλοίου ελέγχονται από το AEGIS (σόναρ, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, πυροβόλα, βλήματα επιφανείας-επιφανείας, βλήματα προσβολής στόχων στο έδαφος, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κ.ά.). Το AEGIS αποτελείται από δύο επιμέρους συστήματα: (α) Το σύστημα μάχης (ACS : AEGIS Combat System), το οποίο εκτελεί λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου και (β) Το σύστημα ελέγχου όπλων (AWCS : AEGIS Weapon Control System), το οποίο διαχειρίζεται τα οπλικά συστήματα του πλοίου.

Το AWCS είναι δευτερεύον υποσύστημα (slave) και λειτουργεί μέσω του ACS (master). Το ACS ελέγχεται από το προηγμένο, αυτόματης ισχνήλασης, πολλαπλών ρόλων, τρισδιάστατο ραντάρ παθητικής διάταξης φάσης AN/SPY-1, το οποίο εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές έρευνας, ιχνήλασης και καθοδήγησης βλημάτων. Έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης έως και 100 στόχων σε απόσταση μεγαλύτερη των 185 χιλιομέτρων.

Το AN/SPY-1 αποτελείται από τέσσερις κεραίες, διάταξη που επιτρέπει στο ραντάρ να καλύπτει όλο το τόξο των 360ο. Λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων S (2-4 GHz) και έχει αναπτυχθεί σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις προκειμένου να είναι εφικτή η εγκατάσταση του σε διαφορετικού μεγέθους πλοία.

Σήμερα το ΠΝ έχει να αντιμετωπίσει μια σοβαρή πρόκληση, που δεν είναι άλλη από την καλύτερη δυνατή αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200ΗΝ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Δύο άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος (δηλαδή η ελαχιστοποίηση του χρόνου παράδοσης των εκσυγχρονισμένων πλοίων), και η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.

Το βέβαιο είναι ότι εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει θα ανατεθεί σε κύριο ανάδοχο (για την απευθείας εκτέλεση του μεγαλύτερου και σημαντικότερου ίσος μέρους του προγράμματος) σε συνεργασία με υπό-κατασκευαστές, οι οποίοι θα εκτελέσουν επιμέρους τμήματα του προγράμματος. Βέβαια, δεν αποκλείεται το όλο πρόγραμμα να μην εφαρμοστεί σε κάποιο από τα ελληνικά ναυπηγεία, αλλά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top