0
Τρόπος ζωής έχει γίνει για πολύ κόσμο πλέον η χρήση του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, με τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για πληρωμές, ή αγορές.

Γι' αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης καρτών (π.χ. VISA, MasterCard κλπ) και οι τράπεζες, τις έχουν εξελίξει, προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη τη χρησιμοποίησή τους.

Θα έχετε ίσως ακούσει ή ίσως και να έχετε ήδη προμηθευτεί κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα. Οι κάρτες αυτές έχουν ένα σύμβολο όμοιο με αυτό του wi-fi και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το τερματικό (POS).

Αυτό γίνεται μέσω της τεχνολογίας RFID. Έτσι αντί να εισάγεται η κάρτα στο μηχάνημα αρκεί να πλησιάσει σε αυτό. Η κάρτα αυτή μπορεί να διαβαστεί από απόσταση και έτσι πραγματοποιείται η συναλλαγή. Επιπλέον, για ποσά μέχρι 25 ευρώ ΔΕΝ απαιτείται καμία άλλη ενέργεια, ούτε κωδικός pin, ούτε υπογραφή.

Τι θα γίνει όμως εάν μια φορητή συσκευή ή ένα φορητό μηχάνημα πλησιάσει την κάρτα μας ?

Όπως καταλαβαίνετε οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πλησιάσει την κάρτα μας, ΧΩΡΙΣ να τον καταλάβουμε και να την χρεώσει ΧΩΡΙΣ να δώσουμε έγκριση. ΧΩΡΙΣ δηλαδή να βάλουμε το PIN.

Και φυσικά δεν χρειάζεται κανένας φοβερός εξοπλισμός για να το κάνει αυτό. Αρκεί ένα φορητό POS ή ακόμη χειρότερα ένα κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone με εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την ανάγνωση των καρτών.


Κι αυτό γιατί τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη RFID για άλλες εφαρμογές όπως πχ για γρήγορη μεταφορά δεδομένων.


Εκτός όμως από τα χρήματα μας, με τον ίδιο τρόπο κινδυνεύουν από υποκλοπή και τα προσωπικά μας στοιχεία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα διαβατήρια νέου τύπου, τα διπλώματα οδήγησης ή ακόμη και οι ιατρικές κάρτες με το ιστορικό των ασθενών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λειτουργούν με την τεχνολογία RFID.

Πως μπορείτε λοιπόν να προστατευτείτε ?

Μόνο με πορτοφόλια που έχουν θήκες για κάρτες που παρέχουν προστασία καθώς μπλοκάρουν την ανάγνωση των στοιχείων RFID, ή τσάντες που διαθέτουν κάποιο ειδικό τσεπάκι με θωράκιση έναντι του RFID.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top